Windows 11 degradira brzinu SSD uređaja

Korisnici prijavljuju problem sa najnovijim Windows 11 ažuriranjem. Prema ovim izveštajima Windows 11 ozbiljnije degradira brzinu SSD uređaja.

Windows 11 degradira brzinu SSD uređaja

Najnovije ažuriranje Windows 11 operativnog sistema dramatično smanjuje brzinu SSD uređaja. U pitanju je KB5023706 Update za Windows 11 2H22. Dok se pojedini korisnici žale na ponašanje konkretnog SSD modela – ADATA XPG SX8200 Pro 1 TB, sve više je pritužbi na račun rada Windows 11 OS-a od strane korisnika drugih uređaja. To govori u prilog činjenici da nije problem do samog uređaja, već do ažuriranja i da je problem moguće rešiti deinstalacijom pomenutog Windows dodatka.  

Najnoviji Windows dodatak pod kodnim nazivom “Moment 2” je moguće preuzeti od pre par dana i donosi dugo očekivanu implementaciju Chat GPT tehnologije u Bing pretraživač i Windows Taskbar. Međutim, pored ovog korisnog unapređenja, tu je i uočeni problem sa dramatičnijim obaranjem performansi vašeg SSD uređaja.

Na jednoj od Microsoft stranica za podršku osvanulo je saopštenje o ovom problemu: “Kopiranje više velikih datoteka od po nekoliko GB može trajati duže od očekivanog na Windows 2H22 verziji operativnog sistema. Verovatnoća da se dotični problem pojavi je veća ukoliko kopirate podatke preko mreže uz korišćenje Server Message Block (SMB) servisa, ali ni lokalno kopiranje fajlova nije imuno na opisani problem. Windows uređaji krajnjih korisnika koji rade kod kuće i u kancelarijama sa manjim brojem zaposlenih su manje podložni ovom problemu.”

Ažuriranje koje degradira brzinu SSD uređaja na ADATA modelima

Nekoliko korisnika sa Reddit društvene mreže se požalilo kako su performanse SSD uređaja prilikom čitanja podataka, bukvalno prepolovljene nakon najnovijeg Windows 11 ažuriranja. Jedan od korisnika sa ADATA XPG SX8200 Pro 1 TB modelom SSD uređaja u svom Lenovo Legion 5 laptop računaru je registrovao sličan problem, dok je drugi korisnik prijavio identičan problem sa istim modelom SSD uređaja, ali na drugom modelu HP Omen 16 laptop računara.

On je usput primetio da se pored opisanog problema sa padom transfera, produžilo vreme učitavanja Windows 11 OS-a. U početku, pre ažuriranja bilo je potrebno oko 14 sekundi da se učita Windows OS. Nakon ažuriranja, vreme podizanja se produžilo na čitavih pola minuta.

Drugi korisnici su isprobali da li se sličan problem pojavljuje na SSD modelima drugih proizvođača i modela, a kod kojih su pak uočeni drugačiji problemi koji u krajnjem imaju slične posledice. Naime procedura kopiranja u jednom trenutku bi zastala i nakon određene pauze bi se nastavila do završetka operacije. Problem je trenutno potvrđen i lociran za ADATA SSD model, te da je on u korelaciji sa najnovijim Microsoft Windows ažuriranjem, prenosi wccftech.

Microsoft savetuje da koristite alate za kopiranje bez sistema keširanja (buffered I/O), kako bi izbegli opisani problem. Takođe, dali su dve komande za CMD koje rešavaju ovaj problem:

  • robocopy \\someserver\someshare c:\somefolder somefile.img /J
  • xcopy \\someserver\someshare c:\somefolder /J     

Međutim, to nije kraj spiska pritužbi na novi “Moment 2” dodatak Windows-u. Naime, prilikom preuzimanja ažuriranja je primećeno da se javlja greška koja se prijavljuje sa 0x80244007 kodom. Ona se u prošlosti obično dešavala kada Windows pokuša da skenira dostupne fajove za nadogradnju OS-a, a koji se nalaze na WSUS serveru.

Microsoft podrška tvrdi da se ovaj tip greške dešava zato što OS ne može da osveži potrebne kolačiće” za proceduru ažuriranja Windows operativnog sistema. Zbog toga Microsoft preporučuje instalaciju kompletnog paketa ažuriranja koji stiže pod oznakom 2883201.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi