Windows 11 dobija BitLocker enkripciju kao podrazumevanu opciju i nove metrike RAM brzine

Microsoft nastavlja da menja Windows 11, a najnovije promene će biti BitLocker enkripcija kao podrazumevana opcija i nova RAM metrika u Task Manager-u

Windows 11 dobija BitLocker enkripciju kao podrazumevanu opciju i nove metrike RAM brzine

Bez obzira na to da li se to nekim korisnicima sviđa ili ne, Microsoft nastavlja sa promenama u svom Windows 11 operativnom sistemu, a sledeće veliko ažuriranje doneće nekoliko većih izmena. Jedna od ključnih nadogradnji je poboljšanje bezbednosti podataka na uređaju omogućavanjem BitLocker enkripcije kao podrazumevane opcije, čak i bez eksplicitnog ovlašćenja korisnika.

Prema glasinama koje je podelio Deskmodder, prepravljeni proces instalacije Windows 11 nakon 24H2 ažuriranja mogao da enkriptuje sistemski disk u pozadini, bez vidljive opcije za isključivanje postupka unapred.

BitLocker je tehnologija enkripcije punog obima koju je Microsoft prvi put predstavio sa Windows Vista operativnim sistemom, dizajniranim da transparentno štiti podatke korisnika i sam operativni sistem zaključavanjem diska iza lozinke. Lozinka takođe može biti sačuvana u TPM 1.2 sigurnosnom čipu, bez potrebe da je unosite prilikom svakog pojedinačnog pokretanja OS-a.

BitLocker enkripcija može značajno da poboljša sigurnost računara, ali može da utiče i na performanse I/O dok čita i piše fajlove na enkriptovanom disku. Tehnologija je tradicionalno bila opcionalna funkcija za Enterprise i Pro verzije Windows-a, ali će Windows 11 24H2 očigledno nametnuti enkripciju čak i korisnicima Windows izdanja kao što je Windows Home.

S obzirom na to da Microsoft često eksperimentiše sa novim funkcijama unutar Insider verzija Windowsa 11, ipak postoji mogućnost da podrazumevana BitLocker enkripcija možda ne bude prisutna u finalnoj Windows 11 24H2 verziji, već u nekoj sledećoj.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Druga, zvanično najavljena promena planirana za 24H2 trebalo bi da bude mnogo manje kontroverzna za širi krug korisnika. Kako je Microsoft nedavno najavio, Windows 11 Insider Preview Build 22635.3570 (Beta kanal) uključuje ažurirani Task Manager sa novim metrikama za prikazivanje performansi RAM-a.

Novi Task Manager će zameniti staru MHz vrednost sa novom vrednošću Mega transfera po sekundi (MT/s), što bi trebalo da bude bliže tome kako moderni DDR RAM zapravo funkcioniše. U vreme SDRAM-a, čipovi memorije bi vršili samo jedan prenos podataka po ciklusu. Međutim, sa Double Data Rate SDRAM-om, čipovi memorije mogu izvršiti dva prenosa po ciklusu.

Moderni DDR5 RAM moduli mogu se reklamirati kao rad na 6.000 MHz, dok je stvarna brzina 3.000 MHz. Pravilan način za merenje performansi bio bi 6.000 MT/s. Proizvođači RAM-a i dalje koriste veće vrednosti MHz-a kako bi izbegli konfuziju kod korisnika, ali će Windows 11 24H2 bar pružiti jasniju sliku o tome kako se RAM memorija zapravo ponaša.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi