2023. će biti godina u kojoj će se promeniti ekrani i laptopovi

Unapređenja na polju ekrana su postala evidentna na nedavno završenom CES 2023 sajmu, a njih ćemo videti uskoro kada krenu da pristižu novi laptopovi.

Pored novih procesora i grafika koje svakako očekujemo kod novih laptopova ove godine, deluje da će najveća unapređenja doživeti ekrani.

Pre samo nekoliko godina, kupovina laptopa sa vrhunskim ekranom, posebno za igre značila je da morate dodatno da zavučete ruku u džep. Visoka rezolucija i visoka stopa osvežavanja često povlače i visoku cenu.

To je često značilo da ste, ukoliko ste bili ograničeni budžetom, mogli da birate između odličnih OLED ekrana ili jake konfiguracije. Spoj ova dva sveta često je bio preskup i za one dobro plaćene u Srbiji.

Međutim, kako OLED polako, ali sigurno silazi među narod, deluje da će se ova dva sveta ipak spojiti, ali u nekom nižem cenovnom rangu. Na tržište dolazi sve veći broj laptopova sa ekranima visoke rezolucije i sa visokom stopom osvežavanja. Dodajte tome i Mini LED, ali i egzotiku poput 3D ekrana za koji vam nisu potrebne naočare i jasno je da ćemo ove godine dobiti neke veoma interesantne uređaje. Naravno, mnogi od ovih vrhunskih ekrana će sa sobom povući i nešto višu cenu, ali nove funkcije u skupim proizvodima često su znak da ćemo te funkcije sve češće viđati u pristupačnijim modelima.

Nakon završenog CES sajma, neki od trendova se provlače kao zajednička tema, pa su ovo naša razmišljanja i stvari na koje treba da obratite pažnju kod novih laptopova koji dolaze ove godine.

Veliki ekrani i 16:10 odnos stranica

Ekrani će ove godine biti veliki, u svakom smisla. Primetna je i tendencija prelaska na 16:10 odnos stranica, a tranzicija na veće ekrane sve je prisutnija: 15-inčni modeli postaju 16-inčni, a 17-inčni prelaze u ogromne 18-inčne laptopove koji igraju na granici prenosivosti..

Tako je Razer najavio svoj 16:10 Blade 18, a Asus, Acer i Alienware će na vrhu svoje ponude takođe imati modele od 18-inča. Tu su i prošlogodišnji 15-inčni modeli koji su od ove godine 16-inčni, naravno sa 16:10 odnosom stranica.

Mini LED ekrani

Mini LED nije potpuno nova tehnologija, ali u poslednjih nekoliko godina opreznim koracima ulazi u laptop računare. Naša očekivanja su da će viša srednja klasa ove godine sve češće dolaziti sa Mini LED opcijom, posebno u gejming modelima.

Za razliku od standardnih LCD ekrana, koji koriste jednu grupu svetala (ili više velikih grupa) za projektovanje slike, Mini LED ekrani koriste mnogo skupova malih dioda (lokalnih zona zatamnjivanja) koje mogu nezavisno da emituju svetlost. Iako Mini LED ne pruža sasvim isti kontrast i (teoretsku) uštedu energije kao OLED ekran, ova tehnologija ima prednost na polju svetline, koja je veća nego kod OLED modela, ali i bez problema kao što je urezivanje i zadržavanje slike po ćemu su OLED ekrani neslavno poznati.

Sve više OLED laptopova

Tržište laptopa već nekoliko godina ide ka pristupačnom OLED ekranima. Prošle godine smo videli neke od najjeftinijih OLED uređaja ikada predstavljenih, pa slobodno možete očekivati nastavak tog trenda i ove godine.

Tu pre svega mislimo na ponude velikih igrača kao što su Acer i Lenovo. Acer nudi OLED modela u svojoj novoj Swift Go liniji koja će se prodavati po ceni ispod 1000 evra globalno, a Lenovo Slim 5 bi u EU trebao da košta od 650 evra pa na više. Lenovo iznenađujuće pristupačan model, s obzirom na oblik –  sklopivi Yoga Book 9i će imati ukupno dva OLED ekrana.

Visoka rezolucija i visoka stopa osvežavanja

U prošlosti je bilo uobičajeno da gejmeri mogu da biraju između ekrana od 1080p sa visokom brzinom osvežavanja i ekrana veće rezolucije ograničene na 60 Hz. Izgleda da će od ove godine stvari da se promene.

QHD ekrani sa pristojno visokom stopom osvežavanja bi trebali da se pojave na tržištu zajedno sa pristojnom cenom. Acer Predator Helios će ponuditi brzinu osvežavanja od 250 Hz sa Mini LED, WQXGA ekranom, Razer Mini LED ekran (koji najverovatnije niko u Srbiji neće videti) može čak da menja prikaz između 1920×1200/240 Hz i 4K/120 Hz. Po svemu sudeći, 120 Hz, doskorašnja luksuzna specifikacija mogla bi da postane karakteristika jeftinijih modela.

Ima toga još

Ovo su samo neke od zanimljivih karakteristika ekrana koje ćemo verovatno videti ove godine, ali činjenica da ćemo ove odlične tehnologije sve češće viđati kod pristupačnih modela je ono što ohrabruje. To znači bolji prikaz, veće osvežavanje i bolji ugođaj u igrama i svakodnevnom radu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi