Apple sprema MacBook sa OLED ekranom osetljivim na dodir

Iako godinama unazad Apple govori da vam nije potreban ekran osetljiv na dodir na MacBook računarima, sprema se veliki preokret i prelazak na OLED panele.

Istorija nas uči da Apple ume da menja svoje stavove kada su uređaji u pitanju, pa se prema Bloomberg izveštaju sprema MacBook sa ekranom osetljivim na dodir. U izveštaju se navodi da inženjeri ove kompanije vredno rade na projektu koji će klasične LCD ekrane zameniti OLED panelima osetljivim na dodir.

Apple je svoje iPad tablete predstavio pre 12 godina i korisnici se (s pravom) pitaju zbog čega ova kompanije ne ugrađuje ekrane osetljive na dodir u svoje MacBook računare. Apple je godinama unazad odbijao ovu ideju, delom jer je nudio iPad Pro koji sa tastaturom i mišem možete pretvoriti u pandan MacBook računara – sa ekranom osetljivim na dodir.

Te 2010. godine kada je Stiv Džobs predstavio iPad izjavio je čuvenu rečenicu: „Površine osetljive na dodir ne žele da budu vertikalne“, jer korisnici brzo osećaju zamor kada koriste tastaturu i ekran osetljiv na dodir, dodavši da je to rešenje „ergonomski užasno.“

Evolucija MacBook laptopa ide u smeru dodira

Godinama kasnije i hiljade laptopova sa ekranima osetljivim na dodir, neko u Apple je rekao da ne bi bilo loše da se u ponudu uvrsti i koji MacBook model sa ekranom osetljivim na dodir. Prilika je odlična, jer Apple pravi tranziciju sa LCD na OLED panele, pa se digitajzer koji detektuje dodir nameće kao logično unapređenje.

Dodajte tome i telefone sa savitljivim ekranima i jasno vam je da Apple, koliko god da je velika i napredna kompanija, ipak kaska za konkurencijom.

Prema navedenom izveštaju, Apple bi svoje MacBook računare sa ekranom osetljivim na dodir mogao da predstavi tokom 2025. godine. Tranzicija na OLED panele će dovesti MacBook računare u liniju sa iPhone, Apple Watch uređajima, dok bi iPad Pro mogao da dobije OLED ekran već ove godine.

Spajanje tableta i laptopova

Vremena se menjaju, pa tako danas Apple Control Center izgleda i ponaša se više kao iOS, a Apple je prebacio svoje Mac računare sa Intel na sopstvene M1 i M2 procesore. Poređenja radi M1 i M2 procesori su u nekim slučajevima isti čipovi kao u novim iPad tabletima, a iOS aplikacije za iPhone i iPad već rade na Apple Mac računarima koji imaju nove procesore.

Treba napomenuti da Apple ima dosta nelogičnosti u svom portfoliju, pa tako kada dodate Magic tastaturu na iPad Pro tablet, ceo uređaj je teži od MacBook Air laptopa iz 2022. godine.

Upravo zbog nelogičnosti, trendova i evolucije, Apple bi mogao biti primoran da preispita svoj stari stav o MacBook računarima sa ekranom osetljivim na dodir iz dva ključna razloga: Kompanija zarađuje više od Mac računara nego od iPad tableta, a konkurencija (Lenovo, HP, Dell, Acer, Microsoft, Samsung) nudi odlične laptopove sa ekranima osetljivim na dodir.

Ukoliko Apple ubaci ekrane osetljive na dodir, to bi mogao da bude dodatni podsticaj prodaji MacBook računara u industriji u kojoj se beleži ozbiljan pad ovih uređaja, nakon velikog pandemijskog skoka. U protekloj godini, MacBook računari su bili jedini brend u ovoj kategoriji čija je isporuka porasla, dok je u ostatku industrije isporuka računara konstantno opadala.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi