Apple pripremao plastični iPad, pa odustao

Uprkos ideji da ponudi jeftiniju verziju, popularnog tablet računara, Apple je na kraju,odustao od namere da napravi plastični iPad..

Deveta generacija iPad tablet računara je već uveliko predstavljena na Apple web stranicama, a započela je i prodaja sa početnom cenom od 329 US$ za najpristupačniji u liniji novih modela. Uprkos što nosi epitet najjeftinijeg, on je i dalje vrhunskog kvaliteta izrade i upotrebljenih materijala (aluminijum). Zbog toga za one sa plićim džepom Apple priprema plastični iPad.

Međutim, isprva možda nije planirana iPad linija sa telom u potpunosti izrađenim od metala, jer kruže glasine kako je kompanija navodno mislila da koristi plastiku kao način da dodatno snizi cenu i da se takmiči sa drugim proizvodima iz ove kategorije. Izgleda da se Apple suzdržao od toga da krene ovim putem u pokušaju da kupcima ponudi najbolji hardver u kombinaciji sa najpristupačnijim, dostupnim materijalima.

Plastični iPad je udar na Chromebook-ove

Apple tim je razmišljao na temu uvođenja plastičnog iPad-a u kompletu sa jeftinom tastaturom – komplet koji bi se prodavao po ceni manjoj od 500 US$, tvrde izvori bliski Bloombergu. Ideja jednog ovakvog uređaja bi bila napad na Chromebook i preotimanje dela tržišta koji čine jeftine verzije lako prenosnih uređajam, a koriste se u učionicima.

To bi potpuno odudaralo od dosadašnje Apple prakse, pošto ova kompanija nikada do sada nije ispuručila ovaj tip uređaja sa kompletnom tastaturom, već uglavnom samo sa onim što je neophodno, poput punjača, pratećih kablova i eventualno slušalica. Praksa je do sada bila potpuno suprotna od one koju sprovodi Samsung, koji pruža gomilu besplatnih programa za prve korisnike poptuno novih uređaja prilikom njihovog uvođenja na tržište.

Trenutna filozofija Apple-a  se bazira na stvaranju potražnje od strane klijenata koji veruju da je sam proizvod veoma kvalitetan i da bi trebalo da dokupe različite, mahom skupe dodatke, kako bi dobili najbolji osećaj u radu.

Sa iPad 10, koji je trebalo da bude „pristupačni“ naslednik iPad 9 modela, stiže početna cena od 449 dolara, a da bi iskustvo „zamene“ laptop računara bilo kompletno, kupci moraju da dokupe jednu Magic  Folio tastaturu, koja košta 249 dolara, zajedno sa Apple Pencil-om (1. generacije) za 99 dolara.

plasticniipadprototip.jpg 
Kupci nisu u obavezi da kupe navedenu dodatnu opremu, jer su neki od njih motivisani na nadogradnju zbog boljih multimedija performansi uređaja, dok u isto vreme koriste neku običnu Bluetooth tastaturu za potrebe obavljanja produktivnijeg rada i posla.

Pretpostavimo da je Apple počeo da nudi jeftin iPad koji je napravljen od plastike. U tom slučaju, moguće je da bi se ovaj pristupačniji model polako probio do korisnika u pokušaju da cilja na veće tržište, ali sve to bi bilo na račun kvalitetnog hardvera, a što baš i ne ide “ruku pod ruku” sa percepcijom većine korisnika kada su u pitanju Apple uređaji. Veliko pitanje je da li bi nešto ovako uspelo i po koju cenu jer bi imidž Apple kompanije i proizvoda, jednim beznačajnim i jeftinim uređajem bio definitivno narušen. Jednostavno u pitnaju je preveliki rizik od koga se na kraju odustalo.

Šta vi mislite o svemu i da li biste kupili Apple “plastikaner”?

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi