AMD Radeon RX 8000 stiže ove godine, pokretaće ga Navi 48 RDNA 4 grafički procesor

Izlazak AMD Navi 48 koji će koristiti novu i unapređenu RDNA 4 mikroarhitekturu je manje, više potvrđen, kao i odgovarajuće serije novih Radeon RX 8000 grafičkih karti

AMD Radeon RX 8000 stiže ove godine, pokretaće ga Navi 48 RDNA 4 grafički procesor

AMD Navi 48 GPU je jedan od dva RDNA 4 grafička procesora koji će pokretati predstojeću Radeon RX 8000 generaciju grafičkih karti. Drugi, Navi 44 procesor je nedavno pominjan u preliminarnim informacijama zajedno sa svojim jačim “bratom”.

Sada, prva zajednička potvrda stiže iz ROCm ekosistema drajvera, razvojnih alata i API-a za potrebe GPU programiranja, a koji direktno spominju Navi 48 GPU. Izgleda da se rana verzija procesora već sada testira u AMD laboratorijama.

AMD Radeon RX 8000 će koristiti napredniju RDNA 4 arhitekturu

U ROCm GitHub-u se ne pominje mnogo o novom AMD RDNA 4 grafičkom procesoru, ali prema najnovijim glasinama, očekuje se da će Navi 48 GPU biti onaj brži od dva čipa i da će ciljati na segment skupljih grafičkih karti boljih performansi. Zanimljiva činjenica je da Navi 48 nije tipičan high-end proizvod kao što je to bila Navi 31 (RDNA 3) ili Navi 21 (RDNA 2) serija, obzirom da je njegov dizajn više fokusiran u korist „mejnstrim“ grafičkih karti koje ciljaju širi krug korisnika.

Pošto će imati takve karakteristike, očekuje se da će AMD Navi 48 GPU dostići performanse koje su na nivou Navi 31 modela. Posebno će biti jak u pogledu isporučenih performansi za uloženi novac, a što je odlučujući faktor prilikom izbora korisnika sa „mejnstrim“ tržištu.

Trenutno se AMD Radeon RX 7900 GRE, prodaje se za oko 549 USD sa najnovijom korekcijom cena. Ako AMD uspe u nameri da ponudi bolje performanse od RX 7900 GRE karte po ceni od oko 400-500 dolara u SAD, onda bi to mogao biti odličan izbor za gejmere.

Detalj koji treba posebno istaći je da će AMD RDNA 4 arhitektura doneti potpuno novi dizajn za grafičke procesore nove generacije, tako da treba uzeti u obzir činjenicu kako je AMD imao dovoljno vremena u nameri da fino podesi svoje performanse u Ray Tracing igrama i ponudi dodatne pogodnosti kao što je FSR pojačan sa AI tehnologijom što je unapređenje sa kojim ozbiljnije parira NVIDIA DLSS tehnologiji. Bez sumnje AMD FSR 3 je u ovom trenutku veoma dobra alternativa Nvidia karticama kada je u pitanju gejming.

Iako su tehnički detalji o karakteristikama RDNA 4 grafičkih procesora veoma ograničeni, možemo očekivati da će sledeća generacija imati podršku za GDDR7 memoriju. Međutim, AMD bi mogao da ide na isplativiju varijantu i jednostavno upotrebi brže verzije GDDR6 memorije, prenosi wccftech.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi