Konačno, stiže AMD FSR 3 spas za vlasnike starijih Radeon i GeForce kartica, ali i konzola

Bilo je nagađanja hoće li FSR 3 doneti opciju generisanja dodatnih frejmova u igrama, sada je odgovor definitivno „da“. Zbog toga FSR 3 izgleda kao pravi spas za vlasnike malo starijih Radeon i GeForce grafičkih karti.

Konačno, stiže AMD FSR 3 spas za vlasnike starijih Radeon i GeForce kartica, ali i konzola

AMD je konačno dao zeleno svetlo za izlazak dugo očekivane FSR 3 tehnologije koja podiže broj frejmova u igrama. Prošlo je skoro 10 meseci od kada je AMD najavio FSR 3 i tom prilikom obećao duplo bolje performanse u odnosu na trenutno aktuelnu FSR 2 tehniku skaliranja rezolucije.

Ono što je „u vazduhu“ visilo kao svojevrsna nepoznanica, sad aje zvanično potvrđeno na radost korisnika i gejmera – AMD FSR 3 će koristiti tehnologiju interpolacije frejmova tj generisaće dodatne frejmove u igrama i time povećati „frejmrejt“ koji proizvodi bolji osećaj 3D animacije i gladak gejmplej tokom akcije u igrama.

Sve to je slično onome što trenutno radi Nvidia DLSS 3 tehnologija, a koja je za razliku od AMD FSR 3, ograničena isključivo na najnovije GeForce modele iz RTX 40 serije. Sve to obećava da će FSR 3 doneti veliki skok u performansama i to ne samo na najnovijim, već i onim malo starijim grafičkim kartama.

Proteklo je dosta vremena od kada smo čuli poslednju konkretnu informaciju o FSR 3 tehnologiji i mnogi su počeli da gube nadu da će se ikada pojaviti. Međutim, AMD je tokom Gamescon 2023 manifestacije koje se trenutno održava u Kelnu (Nemačka), pored najave izlaska novih Radeon RX 7700 i RX 7800 grafičkih karti iz klase RDNA 3 mejnstrim modela, objavio i vest o dolasku FSR 3 tehnologije koja će biti premijerno implementirana u Forspoken i Immortals of Aveum igrama. Pored ova dva naslova koji će preliminarno označiti start upotrebe AMD FSR 3 tehnologije, AMD je najavio uskoro dolazak FSR 3 podrške za još 10 igara:

  • Avatar Frontiers of Pandora
  • Cyberpunk 2077
  • Warhammer 40K: Space Marine II
  • Frostpunk 2
  • ADERS
  • SQUAD
  • Starship Troopers Extermination
  • Black Myth WUKONG
  • Crimson Desert
  • Like A Dragon Infinite Wealth

AMD FSR 3 se lako implementira u igre

Prema preliminarnim, ali zvaničnim informacijama na slajdovima koje je objavio AMD, skok u performansama je prilično veliki i osetan. Tako na primer, Forspoken sa 30 frejmova u sekundi u 4K rezoluciji na Ultra High, Ray Tracing podešavanjima, nakon aktiviranja FSR 3.0 beleži ubrzanje na preko 120 fps-a u „Performace“ modu na istovetnim podešavanjima.

U isto vreme igra koja je podigla dosta prašine, Immortals of Aveum zbog svog hardverski zahtevnog Unreal 5 endžina će takođe dobiti FSR 3 ali i DLSS 3 podršku pa ćemo moći da u ekstremno zahtevnim situacijama vidimo na delu efikasnost dve konkurentske tehnologije i koja je bolja u konkretnom slučaju i zavisno od modela grafičke karte koju koristite.

Veliki plus AMD FSR 3 tehnologije je što će biti dostupna kao „plug in“ dodatak za UE 5, čime će olakšati ugradnju i svakako povećati broj igara koji će imati ugrađenu ovu tehnologiju. Takođe, igre koje već koriste AMD FSR 2 će veoma jednostavno moći da se na dograde na FSR 3 podršku.

Smanjenje latencije tj kašnjenja koje se navodi kao najveća mana Nvidia DLSS 3 tehnologije je bio ključni fokus za AMD prilikom razvoja FSR 3 tehnologije, obzirom da je kompanija na vreme shvatila kako su gejmerima bitna oba faktora i visoke prosečne frejmrejt vrednosti ali i najmanje moguće kašnjenje u reakciji i izdavanje komandi tokom igranja. Sve to uz činjenicu da FSR 3 stiže uz „open source MIT“ licencu znači da će softverske firme za razvoj igara imati maksimalnu fleksibilnost prilikom integracije ove tehnologije, a što je velika olakšica i u krajnjem korist za korisnike gejmere.   

Radi sa malo starijim Radeon, ali i Nvidia GeForce, Intel grafičkim kartama i konzolama

Potencijalno najbolja stvar u vezi FSR 3 tehnologijom je što radi sa svim grafičkim procesorima, uključujući AMD modele, ali i konkurentske Nvidia GeForce i Intel Arc grafičke karte. Podržane su i gejming konzole. Dakle nije samo ograničena na AMD i najnovije proizvode.

Međutim nemojte biti nerealni u svojim očekivanjima kada su u pitanju stariji modeli grafičkih karti. AMD ne preporučuje, bar kada je u pitanju tehnika interpolacije i generisanja dodatnih frejmova upotrebu starih grafičkih karti i u tom slučaju navodi da je preporučeno koristiti Radeon RX 5700 i novije modele sa preporukom za Radeon RX 6000 i jaču seriju, dok za Nvidia GeForce modele podrška kreće od RTX 20 serije i one novije i jače. U suprotnom nećete imati nikakve koristi od aktiviranja „Frame Generation“ opcije.

Kada je u pitanju korist od skaliranja rezolucije sa AMD FSR 3 podržani su modeli počev od AMD Radeon RX 590 kartica, a preporuka je koristiti Radeon RX 5000 seriju i novije. U pogledu Nvidia GeForce modela podrška kreće od RTX 10 serije, dok je preporuka koristiti GeForce RTX 20 seriju i novije grafičke karte.

Kao što možete zaključiti, AMD FSR 3 tehnologija puno obećava nakon preliminarnih podataka o mogućnostima i radu u konkretnim grama sa podrškom za ovu tehnologiju. Ostaje da se strpimo i vidimo kako će se stvari dovijati tokom narednih meseci, prenosi wccftech.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (5)
  1. Devil 2000
  2. Ovo generisanje ce verovatno biti ekskluziva za RX7000 zbog "AI" jezgra koje imaju, a ostale zezalice dolaze na sve arhitekture :)

  3. lakeoffire

    Ovo generisanje ce verovatno biti ekskluziva za RX7000 zbog "AI" jezgra koje imaju, a ostale zezalice dolaze na sve arhitekture :)

    Pa zar ti u tekstu ne piše da je preporuka za Rx 6000 seriju pa na gore uostalom to je i potvrđeno od AMD -a najviše koristi od frame generation imaće Rx 6000 i 7000 od amd-a i 3000 i 4000 serija od Nvidia dakle i starije grafike bez fantomskih ai jezgra (marketinška fora)

  4. limontus

    Da li cemo moci mi da korisrimo ovo koji imamo rtx 2060 i kako se ovo instalira ili koristi?

  5. enDuRo99

    Da li cemo moci mi da korisrimo ovo koji imamo rtx 2060 i kako se ovo instalira ili koristi?

    FSR ćeš da instaliraš sa igrom koja ga podržava, a da li ćeš moći da ga koristiš na istom nivou kao vlasnici AMD karti to ćeš tek da vidiš.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi