Immortals of Aveum je igra koja secka na RTX 4090 na Low podešavanjima

Ne razumemo baš logiku razvojnog tima igre Immortals of Aveum, koja koristi Unreal Engine 5. Ako RTX 4090 nije dovoljno jak, kako uopšte igrati ovu igru na PC-ju?

Immortals of Aveum je igra koja secka na RTX 4090 na Low podešavanjima

Immortals of Aveum je nova FPS igra koju je razvila ekipa Ascendant Studios i koja koristi sveži novi Unreal Engine 5. Igra koristi Lumen i Nanite tehnologije koje su karakteristične za pomenuti endžin, ali su stoga GPU zahtevi nerealno porasli. Najjača Nvidia grafika u ponudi, RTX 4090 u 4K ne može da obezbedi fluidnih 60 fps, čak ni na Low podešavanjima.

Igru je isprobala ekipa iz DSOGaming na AMD Ryzen 9 7950X3D, 32 GB DDR5 RAM na 6000 MHz i NVIDIA Founders Edition RTX 4090. Sve je testirano na Windows 10 64-bit sa GeForce 537.13 drajverom, ali sistem nije uspeo da obezbedi više od 42 fps u novoj igri.

Igra nema alat za testiranje, pa je broj frejmova meren direktno u igri, u areni tokom jedne od borbi u kojoj ima dosta neprijatelja i dosta elemenata na ekranu, kako bi se prikazale performanse koje možete očekivati tokom borbi i generalno u igri.

Još jednom da ponovimo, u 4K rezoluciji sa Low podešavanjima računar sa RTX 4090 je uspevao da jedva prebaci 34 frejma. U Srbiji, RTX 4090 košta u proseku preko 250.000 dinara, tako da bi neko trebalo da porazgovara sa ekipom iz Ascendant Studios oko optimizacije, koju su definitivno preskočili. Ili su igru napravili kako bi promovisali Big Boss mašinu sa sedam RTX 4090 grafika.

Ekipa koja je testirala novu igru kaže da igrivih 60 fps možete da dobijete samo u 1080p, sa visokim podešavanjima grafike, samo ako imate Radeon RX 7900XTX ili GeForce RTX 4090. Čak i moćna RTX 3080 grafika u 1080p se moči da prebaci preko 40 fps.

Naravno, uvek možete da koristite DLSS/FSR da obezbedite bolje performanse, ali bi razvojni timovi zaista mogli malo da se pozabave optimizacijom novih igara. Prosto nije realno očekivati da neko kupuje grafiku od 2000 evra da bi mogao da igra novu igru u 4K u Low podešavanjima grafike. Čak i ultra zahtevni Crysis serijal u svoje vreme nije toliko maltretirao hardver kao Immortals of Aveum.

Upravo zato se nadamo da će se razvojni timovi baciti na optimizaciju u skorijoj budućnosti, jer su hardverski zahtevi potpuno nerealni. Kod igara ovog tipa, gde je akcenat bačen na vizuelne efekte, niko ne želi da se igra na Low podešavanjima i sa malim brojem frejmova. Posebno ako u mašini ima RTX 4090.

Sa druge strane, Immortals of Aveum na konzolama nove generacije radi super u 60 fps, jer se tamo neko bavio optimizacijom, koje na PC platformi prosto – nema. I kao opcija uvek ostaje ljudski faktor, odnosno da je neko u DSOGaming nešto propustio u podešavanjima, te da je neka opcija ostala neaktivna. Naravno, dok to Boža ne provuče kroz našu test mašinu (što će biti uskoro), ne možemo sigurno da tvrdimo kako se Immortals of Aveum ponaša na različitim konfiguracijama.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. MegaSkot

    Optimizacija odlična.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi