AMD Ryzen na putu da konačno dobije ugrađenu USB4 podršku

Jedan od značajnijih nedostataka dosadašnjih AMD Ryzen platformi za desktop je nedostatak ugrađene opcije brzog interfejsa komunikacije poput USB4

AMD Ryzen na putu da konačno dobije ugrađenu USB4 podršku

Zbog toga je dosadašnja implementacija i podrška rada USB4 interfejsu funkcionisala za nijansu sporije na AMD Ryzen od sličnih Intel platformi sa ugrađenom Thunderbolt 4 podrškom. Na sreću, izgleda da je rešenje na vidiku.

AMD je dobio podršku za USB4 još na prošlogodišnjem Ryzen 6000 mobilnom procesoru, međutim ona je izostala sa desktop verzija Ryzen platforme, čak i onih najnovijih. Za sada se ovaj problem rešava ugradnjom odgovarajućih eksternih kontrolera nezavisnih proizvođača, što pored za nijansu lošijih performansi, utiče i na veću proizvodnu cenu matičnih ploča i čitave platforme.

U nameri da se ovaj problem konačno reši, AMD CEO Lisa Su je ovih dana obišla nekoliko tajvanskih proizvođača i među njima svakako možda najpoznatiju kompaniju Xiangshuo.

Mnogi od nas nikada nisu čuli za ovu firmu, niti znaju čime se ona bavi, a ova kompanija je zapravo ključna u poslovima izrade čipsetova za AMD proizvode još od 2016. godine. Mnoge čipsetove za AMD platformu na matičnim pločama je upravo dizajnirala kompanija Xiangshuo.

Međutim, trenutno najbolja verziju čipseta iz X-serije koju koristi aktuelna generacija AMD Ryzen 7000 serije procesora je proizvedena od strane AMD-a lično.

USB4 konačno postaje standard na AMD Ryzen desktop platformi

Jedno od najvažnijih polja poslovanja pomenute tajvanske kompanije jesu USB kontroleri. Zapravo, ova kompanija je jedna od ključnih u oblasti USB4 proizvodnje. Njihovi proizvodi su zvanično sertifikovani od strane USB-IF asocijacije, pa su zbog toga izuzetno interesantni za AMD u kontekstu rešenja prethodno opisanog problema.

Čak i danas dan, AMD Ryzen 7000 kao trenutno najmoćnija desktop PC platforma nema fabrički ugrađenu USB4 opciju na sistemskom nivou. Pretpostavlja se da će nova generacija čipsetova, čiji se izlazak očekuje tokom iduće godine, konačno integrisati Xiangshuo rešenje. Na ovan način bi platforma na adekvatan način mogla da odgovori konkurentskim Thunderbolt 4 rešenjima.

Gotovo se sa sigurnošću može pretpostaviti da će razgovori između AMD-a i ove kompanije biti na temu saradnje u vezi USB4 rešenja za buduće AMD Ryzen proizvode, prenosi Kuai Technology.       

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi