Apple će ove godine predstaviti osam prilično različitih iPhone 16 telefona

Sa kompanijama poput Google-a, Facebook-a i Apple-a koje prete da će evropskim korisnicima uskratiti pristup svojim naprednim tehnologijama veštačke inteligencije, iPhone 16 serija se distancira kao nešto sasvim drugačije ove godine

Apple će ove godine predstaviti osam prilično različitih iPhone 16 telefona

Sva četiri modela iPhone 16 za 2024. godinu – iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max – biće sposobni da koriste Apple-ovu verziju veštačke inteligencije, nazvanu Apple Intelligence. Ove uređaji će pokretati Apple A18 ili Apple 18 Pro čipsetovi sa najmanje osam gigabajta RAM-a, što se čini kao minimalni zahtev za pokretanje Apple Intelligence funkcija. Na prvi pogled, ovo deluje kao pozitivan korak u fragmentaciji iPhone modela koju je Apple započeo.

Međutim, umesto četiri modela u iPhone 16 seriji, Apple će zapravo lansirati osam vrlo različitih modela koji će se ovoga puta razlikovati kako u hardveru, tako i u softveru i dostupnim funkcijama.

iPhone 16 bez App Store-a

Ovaj model će biti dostupan samo u EU, američki korisnici i ostatak sveta ga neće videti!

Uz predstojeće iOS 18 ažuriranje, desetine miliona korisnika iPhone-a i iPad-a u regionu Evropske unije (EU) moći će da prilagode svoj iOS softver kao nikada ranije, potvrdio je Apple:

Do kraja godine, korisnici iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max u EU imaće mnogo veću kontrolu nad Apple sistemskim aplikacijama nego što to korisnici u SAD-u mogu i da sanjaju.

iPhone 16 bez App Store-a? Nema problema, taj može biti uklonjen i zamenjen jednom od mnogih prodavnica aplikacija nezavisnih strana koje su se pojavile nakon što je Evropa sprovela zakon o Digitalnom tržištu i primenila antimonopolske zakone protiv Apple-ovog zatvorenog iOS ekosistema.

iPhone uređaji u Evropi imaće sekciju za podrazumevane aplikacije gde će korisnici jednostavno moći da obrišu fabrički učitan pretraživač, e-mail aplikaciju, prodavnicu aplikacija pa čak i aplikacije za plaćanje i da ih zamene alternativama trećih strana. Ne samo to, već će „u budućim softverskim ažuriranjima korisnici dobiti nove podrazumevane postavke za biranje brojeva, slanje poruka, prevođenje teksta, navigaciju, upravljanje lozinkama, tastaturama i filterima za neželjene pozive,” obećava Apple, iako zamena za navigaciju koja će, na primer, zameniti Apple Maps sa Google Maps, stiže tek sledeće godine.

Dakle, iPhone 16 sa Chrome-om umesto Safari-ja, sa AltStore-om umesto App Store-a, sa Google Wallet-om za beskontaktna plaćanja, i alternativnim aplikacijama za pozive i poruke, biće potpuno drugačiji uređaj od istog modela kupljenog u SAD-u 20. septembra, kada iPhone 16 bude lansiran u prodaju.

iPhone 16 sa Apple Intelligence-om

Evropski korisnici neće imati iPhone 16 sa veštačkom inteligencijom!

Ove godine, Evropska komisija je proširila svoj softverski zakon o Opštoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR) u još rigorozniji zakon o privatnosti, sigurnosti i izboru potrošača. Digital Markets Act bavi se antimonopolskom regulativom, primoravajući Apple da omogući alternativu za Safari pretraživač. Zatim tu je Digital Services Act koji zahteva od komunikacionih platformi poput X, Facebook-a ili Telegram-a da prate i uklanjaju nelegalan ili obmanjujući sadržaj.

Poslednji deo tri stuba evropskih tehnoloških regulativa je AI Act, koji postavlja ograničenja na modele veštačke inteligencije koji su namenjeni opštem scenariju upotrebe poput OpenAI, Google Gemini i naravno, Apple Intelligence-a.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Nije iznenađujuće da Silicijumska dolina nije bila oduševljena potrebom za dodatnim naporima kako bi ispunila ove zahteve. Meta, Apple, Google i OpenAI svi prete da će uskratiti svoje usluge bazirane na veštačkoj inteligenciji evropskim korisnicima. Kada je Apple Intelligence najavljen na WWDC događaju u junu, Apple je izjavio da neće uvesti ovaj paket usluga u Evropi zbog određenih „kompromisa u pogledu sigurnosti” ako bude morao da poštuje lokalne zakone.

Iako se početno uzbuđenje oko AI moglo smanjiti, a kompanije u Silicijumskoj dolini uložile su mnogo novca u ovu tehnologiju, stvarna korist od nje je pod znakom pitanja. Pored toga, deonice tehnoloških kompanija su pale kada su shvatile da korisnici ne smatraju njihove proizvode dovoljno uzbudljivim da, recimo, kupe novi iPhone 16 samo zbog funkcija baziranih na veštačkoj inteligenciji.

Neko je dobio, a neko izgubio određene funkcije

Ipak, iPhone 16 kupljen u SAD-u 20. septembra podržava sve Apple Intelligence pogodnosti poput nove i pametnije Siri, asistencije prilikom pisanja, pametnih odgovora na poruke, sažetaka e-mailova, alata za uređivanje fotografija Clean Up sličnog Google-ovom Magic Eraser-u i još mnogo toga drugog.

iPhone 16 kupljen u Evropi neće imati ni nagoveštaj Apple Intelligence-a, ali će sve glavne fabričke aplikacije na njemu moći da se obrišu i zamene vašim omiljenim alternativama, poput zamene Safari pretraživača potpuno funkcionalnim Chrome-om.

Na prvi pogled, biće to isti iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max svuda. Međutim, kada ga pokrenete, iPhone 16 za američko tržište i iPhone 16 za Evropu biće dva različita uređaja u izgledu, osećaju i funkcijama iOS-a.

Dakle, Apple će ove godine praktično najaviti ne četiri, već osam poprilično različitih iPhone 16 modela, od kojih će neki biti različiti po svom hardveru, neki po softveru, ali svi zajedno doprinose komplikovanijem razlikovanju iPhone linije, što svakako neće olakšati korisnicima način izbora pravog iPhone telefona, piše Phone Arena.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi