Dobrodošao Google Maps – Apple Maps više neće biti podrazumevana navigacija za iPhone

Google Maps od sledeće godine dobija priliku da bude podrazumevana navigacija za iPhone, pošto Apple Maps to više neće biti zbog zakona u Evropskoj uniji

Dobrodošao Google Maps – Apple Maps više neće biti podrazumevana navigacija za iPhone

Apple sledeće godine otvara vrata za druge aplikacije navigacija koje će korisnici moći da nameste kao podrazumevane na njegovom iOS operativnom sistemu. Tako Google Maps ili Waze aplikacije dobijaju priliku da postanu podrazumevana navigacija za iPhone, umesto dosadašnjeg Apple Maps servisa, zahvaljujući EU Zakonu o digitalnim tržištima (DMA).

U skladu sa istim zakonom, Apple je nedavno počeo da ukida različita ograničenja na svom operativnom sistemu za pametne telefone, među kojima je omogućavanje instaliranja aplikacija direktno sa interneta ili iz drugih prodavnica aplikacija koje nisu App Store.

Zajedno sa izveštajem koji je američka kompanija objavila prošle nedelje o tome kako se priprema da napravi promene u svom radu kako bi se uskladila sa zakonodavstvom EU, stigla je i informacija o mogućnosti menjanja podrazumevane navigacije. Apple ističe da se „nada“ da će ovu opciju omogućiti do marta 2025. godine.

To znači da će svaki put kada telefon pokrene navigaciju, direktno koristiti mapu koju je korisnik odabrao, bez vođenja na ne tako popularni Apple Maps. Međutim, s obzirom na to da je u pitanju usklađivanje funkcija zbog EU zakona, nije sasvim jasno da li će ova promena biti omogućena i u državama koje nisu članice Unije.

Kao deo usklađivanja sa istim zakonom, Apple je prvi put u iOS 17.4 verziji omogućio iPhone korisnicima da menjaju podrazuemvani internet pregledač koji sa Safari aplikacije može da se promeni na Google Chrome, Edge i druge. Ova opcija je, primera radi, ograničena samo na EU i nije dostupna u drugim zemljama.

S tim u skladu, moguće je da će i navigacija doživeti istu sudbinu. Inače, kako bi ispoštovao isti zakon, i Microsoft je nedavno prestao da forsira Edge pregledač kao podrazumevani, nakon što ga korisnici promene na neki drugi u okviru Windows operativnog sistema.

No, kada je u pitanju Apple, to je kompanija koja ima mnogo više ograničenja za svoje korisnike, a osim Evropske unije, sve više korisnika u raznim delovima sveta takođe insistira na zahtevima koji će omogućiti iOS „otvaranje“. Trenutno ne deluje da će ovi zahtevi biti ispunjeni, osim ukoliko i druge države ne donesu zakon kao što je DMA.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. donbozone

    Toplo bih preporučio Yandex za navigaciju.

  2. jimmytza

    Meni je Yandex preporučio kurir koji mi donosi pakete. Rekao je da mu se on najbolje pokazao što se tiče brojeva kuća/zgrada

  3. donbozone

    Gađa u metar, kako god da je zavučena ulica i nezgodni brojevi, uvek vodi gde treba. To je prva stavka. Druga je sama glasovna navigacija. Uključite paralelno Yandex i Google i slušajte šta vam priča jedna šta druga. Google je katastrofa: 1 prerano javlja za skretanje, pa se desi da postoji ulica pre ulice u koju se skrece i ako ne pogledas mapu ideš pogrešno. 2 Nekada kaže da se skrene desno, dolazite do raskrsnice, logično da se skrene desno, ne prolazi se pa nastavlja desno (konkretno Prilaz u Zemunu) itd..gomila stvari.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi