Apple iPhone 16 - neočekivana promena u dizajnu i to u poslednjem trenutku

Nova serija iPhone 16 donosi kapacitivno Capture dugme, unapređen termalni dizajn, bolju bateriju, širu primenu tetraprizm kamere itd

Apple iPhone 16 - neočekivana promena u dizajnu i to u poslednjem trenutku

Apple iPhone 16 donosi brojne promene, poput različitih ekrana na nekim modelima, šire primene upotrebe izuzetne tetraprizm kamere, novog dizajna rashladnog sistema koji sprečava pregrevanje, poboljšanog trajanja baterije i unapređenog senzora glavne kamere.

Međutim, novi Capture taster za fotografisanje ili snimanje videa može značiti da će se pojaviti i novo kućište za ovaj telefon. Prema izveštajima, izgleda da će ovo novo dugme biti dostupno na svim novim iPhone modelima.

Zanimljivost kod Capture dugmeta je što se spekuliše da će biti kapacitivno ili kako mi to straiji volimo da kažemo „soft-touch“, što znači da ćete moći da ga polu-pritisnete za fokusiranje pre nego što ga potpuno pritisnete da biste napravili snimak. Dakle, imaće dva koraka. Smatra se da će prevlačenje prsta levo i desno omogućiti zumiranje ili smanjenje zuma. Dakle kao minijaturni  „touchpad“ sa više funkcija.

Prisustvo Capture tastera i kontraverza u vezi dizajna iPhone 16 futrola

Kapacitivno dugme funkcioniše na principu slabog elektriciteta, slično kao ekran osetljiv na dodir na iPhone-u, koji reaguje kada drugo električno polje (preciznije rečeno, vaš prst) prekine tu struju tj naelektrisanje. Zbog toga kapacitivni ekrani, na primer, ne funkcionišu pod vodom.

Pretpostavka je bila da će futrole za telefone biti dizajnirane sa otvorima kako bi omogućile lak pristup Capture tasteru.

Međutim, izgleda da Apple silikonske futrole za iPhone neće imati otvor, već će preko mesta gde se dugme nalazi biti postavljen komad materijala, prema preliminarnim informacijama koje je objavio @DuanRui.

U njegovoj objavi prikazana je fotografija za koju se tvrdi da su futrole drugih proizvođača za iPhone 16, sa otvorom tačno na mestu gde se očekuje da će Capture dugme biti postavljeno. Mogu potvrditi da sve futrole za iPhone 16 koje sam dobio na uvid imaju ovaj otvor. Međutim, u objavi Google prevoda sa kineskog jezika, stoji: „Kaže se da zvanična zaštitna futrola za iPhone 16 seriju neće imati ovaj otvor i biće napravljena u integrisanom dizajnu, što neće uticati na normalno korišćenje ovog kapacitivnog tastera.“

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Prekrivanje dugmeta ima smisla: ne želite da slučajno aktivirate okidač svojim prstom, zar ne?

Međutim, materijal koji bi bio korišćen za to je i dalje nepoznat. Suština je da možete povećati udaljenost na kojoj kapacitivni tasteri mogu prepoznati interakciju. Sećamo se Microsoft tastature koja je imala poboljšanu detekciju, pa se pozadinsko osvetljenje uključivalo kada biste joj se približili na oko pola metra. Na istom principu mnogi telefoni omogućavaju interakciju sa ekranom čak i kada nosite rukavice.

Možda se ovo dugme može kontrolisati kroz fizičku barijeru na sličan način kao kod rukavica. Ili je možda reč o posebnom materijalu koji Apple možda planira da licencira, piše Forbes.

Kao što je već pomenuto, glavni zaključak iz svega ovoga jeste da, prema futrolama koje proizvode drugi proizvođači, Capture dugme dolazi na iPhone 16 i 16 Plus, a ne samo na Pro verzije, što neki, poput Marka Gurmana iz Bloomberga, nisu bili sigurni.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi