Arm priprema gejming GPU: stiže konkurencija za NVIDIA, AMD i Intel

Arm izgleda da se sprema za razvoj gejming GPU linije čipova, koji bi direktno konkurisali NVIDIA, AMD i Intel grafičkim procesorima

Arm priprema gejming GPU: stiže konkurencija za NVIDIA, AMD i Intel

Prema novim informacijama sa izraelskog sajta Globes, saznajemo da ARM ima veliki tim od oko 100 inženjera koji rade na razvoju GPU rešenja i softvera u svom razvojnom centru u Ra’anani, Izrael. ARM nije novajlija u svetu GPU-ova, jer već ima svoje interne serije Mali i Immortalis grafičkih procesora za mobilne telefone i tablet uređaje, koje nudi proizvođačima čipova kao IP za licenciranje njihovih sopstvenih procesora, slično kao što radi sa svojim CPU-ovima baziranim na ARM arhitekturi.

U ovoj fazi, ARM se navodno bavi grafičkom obradom za tržište video igara, a istovremeno – kao što je bio slučaj sa NVIDIA – tehnologija bi se mogla koristiti i za AI obradu, ako i kada ARM odluči da se u potpunosti uključi u to područje.” Dakle, tako sve počinje i izgleda kao ulazak na unosno AI tržište preko gejming terena.

ARM razmatra i tržište GPU-ova za laptopove i desktop računare, tako da bismo u budućnosti mogli videti diskretni GPU baziran na ARM arhitekturi koji bi konkurisao AMD, NVIDIA i Intel rešenjima.

Lično, teško je zamisliti da ARM ulazi u trku za GPU tržište ako se Intel već grčevito bori da  preživi u ovom delu tržišta kojim godinama unazad dominiraju AMD i NVIDIA… jer bi moglo proći dosta godina pre nego što ARM GPU-ovi dobiju podršku u Windowsu i igrama kao što to već imaju AMD, NVIDIA i Intel, prenosi Tweak Town.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. alex303

    Koliko smo daleko od full ARM based sistema? 5-10 godina ?

  2. RingeRaja

    Vrlo blizu…negde sam već napisao, x86 će zameniti ARM, pitanje je samo vremena.

  3. d0minat0r

    Kada pogledamo da Orange pi i Raspberry pi mogu da zamene skoro sve office racunare stvar je jasna samo je pitanje trenda.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi