Bagoviti LAN na Intel 700 seriji matičnih ploča

Najnovija Intel 700 serija matičnih ploča za 12. i 13. generaciju Intel Core procesora ima bagovit Intel I226-V 2.5 GbE mrežni kontroler.

Nije mnogo prošlo bez prvog opoziva. Nova platforma i novi problemi. Tek procurela vest nas upozorava da poslednja Intel 700 serija matičnih ploča ima problema sa Intel 2.5 GbE LAN kontrolerom. Mnogi korisnici su u radu sa poslednjom generacijom Intel Core platforme prijavili nasumično “pucanje” mrežne veze. Stručniji korisnici i dizajneri elektronskih kola sumnjaju da to ima veze sa propustima u dizajnu najnovijeg mrežnog kontrolera. Intel se za sada nije zvanično oglasio u vezi uočenog problema.

Bagoviti kontroler je gotovo standardni deo opreme nove Intel 700 serije ploča

Što je još čudnije Intel se nije obazirao na ranije žalbe i probleme u radu Intel I225-V mrežnog kontrolera, a koji je preteča ovde pomenutog problematičnog modela. Bolovao je od sličnih problema poput nasumičnog prekida konekcije i povremenog pada u performansi. Uočeni problemi su bili hardverske prirode, tako da ažuriranje upravljačkog softvera nije moglo da pomogne. Intel je potom izbacio I225-V2 i pozvao korisnike da nadograde svoj hardver. Međutim, odziv korisnika je bio veoma slab. Umesto da kupe dodatnu karticu, opredelii su se za ekonomičnije rešenje i obaranje brzine na 1 GbE.

Kako izveštavaju korisnici pogođeni ovim problemom, prekid veze traje vrlo kratko, nakon čega se veza ponovo uspostavlja. Međutim, to je potpuno neprihvatljiva situacija dok igrate neku “online” igru i gde svaki prekid konekcije znači razliku između pobede ili poraza. Slično je i prilikom preuzimanja velikih arhiva i video konferencijskih poziva. Za korisnike kojima je potreban dokaz da je došlo do prekida veze u realnom vremenu, mogu potražiti izveštaj “Windows Logs” u delu “Windows Event Viewer” i potom klik na “System”.

Dodatno, možete pregledati “e2fnexpress” datoteku i potražiti dva “event-a”: Event 27 i Event 32 su oni u kojim se pominju greške u vezi ovog problema. Za sada ne postoji ažurirani drajver koji ispravlja opisani problem. TechPowerUp je pokušao da zaobiđe problem pomoću GbE konekcije kao što je ranije pomenuto, ali nije uspeo u nameri da u potpunosti reši problem, prenosi wccftech.

Šta nam je činiti i kako rešiti problem?

Neke od boljih modela matičnih ploča iz Intel 7000 serije za podršku Raptor Lake procesora, pogotovu oni skuplji, raspolažu sa dve Ethernet konekcije. Obično je taj drugi kontroler proizvod kompanija Realtek ili Marvel koje nemaju ranije uočeni problem. Jedno od alternativnih rešenja je i korišćenje brzih integrisanih Wi-Fi opcija.

Uglavnom, ukoliko ste pazarili neku jeftiniju verziju ploče iz Intel 700 serije, spremite se da potrošite još malo na dodatnu Wi-Fi 6 mrežnu karticu ili neki mrežni adapter bez prethodno opisanih bagova u radu. Problem nema veze sa konkretnim brendom ili proizvođačem matične ploče, već sa Intelovim kontrolerom. Ono što u neku ruku može potvrditi postojanje problema sa Intel 2.5 GbE kontrolerom, jeste činjenica da poslednja generacija modela matičnih ploča na bazi Intel B760 čipseta gotovo kod svih proizvođača koriste Realtek 2.5 GbE rešenje, od onih najskupljih pa do najjeftinijih

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi