Da li je Snapdragon 8s Gen 3 bolji od 8 Gen 3 i koja je uopšte razlika?

Snapdragon 8s Gen 3 je pristupačan, ali moćan čip za telefone srednje cenovne klase

Da li je Snapdragon 8s Gen 3 bolji od 8 Gen 3 i koja je uopšte razlika?

Najnoviji Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3 čipset je lansiran u martu, a telefoni sa ovim čipom tek počinju da izlaze na tržište. Međutim, “s” oznaka ovde ne znači moćniju verziju, već pristupačniju varijantu za “povoljnije flagship” telefone i manje poznate gejming modele.

Nedavno su počeli prvi testovi telefona koji koriste Snapdragon 8s Gen 3 čip, kao što su Honor 200 Pro i Motorola Edge 50 Ultra. Benchmark rezultati su već stigli, ali pravi uvid dobićemo tek kada ih uporedimo sa drugim modelima.

Uporedićemo rezultate Snapdragon 8s Gen 3 sa Snapdragon 8 Gen 3, Snapdragon 8 Gen 2 i Snapdragon 8 Gen 1 čipovima. Za ovo poređenje koristimo rezultate sa OnePlus telefona, jer pružaju dobru sredinu u odnosu na Samsung telefone sa specifičnim “For Galaxy” podešavanjima i ROG telefone sa vrhunskim kontrolama temperature.

Telefoni i procesori u listi su:

 • OnePlus 12 – Snapdragon 8 Gen 3
 • Motorola Edge 50 Ultra – Snapdragon 8s Gen 3
 • Honor 200 Pro – Snapdragon 8s Gen 3
 • OnePlus 11 – Snapdragon 8 Gen 2
 • OnePlus 10 Pro – Snapdragon 8 Gen 1

Rezultati pokazuju da je Snapdragon 8s Gen 3 po snazi CPU-a negde između 8 Gen 3 i 8 Gen 2, ali bliži 8 Gen 2. Kada dođe do 3D testiranja, pada ispod snage 8 Gen 2.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Međutim, u testovima koji forsiraju telefon, Snapdragon 8s Gen 3 ne gubi mnogo snage kada se zagreje, što nije slučaj sa jačim procesorima.

Šta je Snapdragon 8s Gen 3?

Kao što smo videli kod Motorola Edge 50 Ultra, ovaj čip je savršen izbor za povoljnije flagšip telefone. Nudi stabilne i solidne performanse i definitivno pruža nivo snage iz gornjeg segmenta uređaja boljih performansi.

Može biti povoljniji izbor umesto starijih flagšip modela sa Gen 2 ili Gen 1 čipovima, jer donosi modernije karakteristike kao što su LPDDR5X i Wi-Fi 7 podrška.

Qualcomm nije štedeo na AI sposobnostima – Snapdragon 8s Gen 3 ima iste NPU funkcije kao i jači modeli, što omogućava donošenje AI funkcija na cenovno povoljnije modele telefona.

U zavisnosti od proizvođača, poboljšanja su manja, ali i dalje pružaju više prostora za povoljnije telefone, dajući im malu prednost u odnosu na starije flagšip modele, prenosi Phone Arena.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
 1. paprika022

  Ja 3 meseca koristim Redmi Turbo 3pro sa tim procesorom i ćerka koja igra neke igre ostavlja svoj iPhone 14 kad sam kući i uzima moj tel da bi igrala, kaže da joj je brži na pojačanoj rezoluciji... Meni je bitno da mi koristi za putovanja i da se brzo puni, gde moj iPhone 13pro zakazuje užasno i sa dodatnom baterijom, a pre ovog sam imao RMN13+ i imao je dosta grešaka, a pre njega RMN 10pro 2godine. Samo što Xiaomi neće kod nas uvesti ovaj telefon RM Turbo 3pro a za 400$ se može nositi sa dosta skupljim modelima sa ovim procesorom

 2. morbius

  Samo što Xiaomi neće kod nas uvesti ovaj telefon RM Turbo 3pro a za 400$ se može nositi sa dosta skupljim modelima sa ovim procesorom

  Imaš non-pro verziju ovog telefona za naše tržište pod drugim imenom Poco F6.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi