Snapdragon 8s Gen 3 čip će pokretati i predstojeći flegšip Motorola Edge 50 Pro telefon

Samo što je stigao na tržište, za Snapdragon 8s Gen 3 čip već se grabe mnogi telefoni više klase, a jedan od njih je i predstojeći Motorola Edge 50 Pro

Snapdragon 8s Gen 3 čip će pokretati i predstojeći flegšip Motorola Edge 50 Pro telefon

Nedavno objavljeni Snapdragon 8s Gen 3 čipset, koji zvanično nije vodeći čip Qualcomm linije, ali ima specifikacije kao da jeste, pa će on tako pokretati i mnoge flegšip telefone u ovoj godini. Jedan od njih je i onaj koji treba da izađe za nekoliko dana – novi Motorola Edge 50 Pro telefon, tvrdi GSMArena.

Ovaj čip je, inače, jedan od dva nova Qualcomm mobilna procesora koji su objavljeni u poslednjih mesec dana. Snapdragon 8s Gen 3 nudi izbor vrhunskih funkcija po pristupačnijoj ceni nego Snapdragon 8 Gen 3 ili 8 Gen 2 koji važe za predvodnike svojih serija.

Tako je Snapdragon 8s Gen 3 u stvari čip zasnovan na 4 nm proizvodnom procesu, sa Cortex-X4 osnovnim jezgrom koje radi na 3 GHz, četiri jezgra visokih performansi koje rade na 2,8 GHz kao i tri energetski efikasna jezgra sa radnom frekvencijom od 2 GHz. On podržava do 24 GB LPDDR5X RAM-a kao i UFS 4.0 skladište.

Na strani povezivanja, tu je USB 3.1 Gen 2 preko USB-C porta. I ono što je naravno karakteristično u poslednje vreme za mnoge uređaje i čipove, pa tako i za ovaj, je generativna veštačka inteligencija. Ona je kod ovog čipa u prvom planu jer su nove aplikacije stekle veliku popularnost, ali i otkrile i nove probleme.

Snapdragon 8s Gen 3 može da pokreće najpopularnije AI modele kao što su Llama 2, Baichuan-7B i Gemini Nano. Ovaj poslednji model je jedan od prethodno pomenutih problema jer su vlasnici Pixel 8 telefona nedavno otkrili da njihovi uređaji ne mogu da pokreću Gemini Nano.

U svakom slučaju, Qualcomm je ovim čipsetom lansirao proizvod koji podržava AI modele sa do 10 milijardi parametara, ali treba imati u vidu S-model čipa nije baš tako brz kao što i klasičan 8 Gen 3. No, u odnosu na Snapdragon 8 Gen 2, izdvaja se podrškom za AI na uređaju.

Motorola Edge 50 Pro jedan je od prvih telefona koji će se pohvaliti ovim procesorom, a sam telefon imaće navodno ekran dužine dijagonale 6,7 inča sa Full HD+ rezolucijom i brzinom osvežavanja od 165 Hz kao i 12 GB RAM-a i do 512 GB prostora za skladištenje, a trebalo bi da ga zvanično vidimo trećeg aprila.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi