Ekran bez ivica, kamera skrivena ispod ekrana, na pomolu revolucija u industriji telefona

Samsung, jedan od lidera i svakako najvažnijih imena na tržištu mobilnih telefona, razvija ekran bez ivica i kameru koja će biti locirana ispod površine ekrana. Ovo bi moglo da dovede do revolucije u industriji mobilnih telefona.

Ekran bez ivica, kamera skrivena ispod ekrana, na pomolu revolucija u industriji telefona

Najnovije informacije govore o tome kako Samsung Display divizija zadužena za razvoj i proizvodnju ekrana naprednih karakteristika, razvija ekran bez ivica i fizičkih okvira oko vidljive površine na kojoj se prikazuje sadržaj.

Za sada nije poznato više detalja osim činjenice da je rad na razvoju takvog ekrana uveliko započeo i da je trenutno u fazi koncepta. Ukoliko Samsung ove napredne karakteristike izgura do kraja i materijalizuje ih u nešto potpuno funkcionalno, onda nije daleko dan kad ćemo dočekati telefone bez ivica oko ekrana.

Jedan o vodećih menadžera u kompanije Samsung Display, otkrio je plan za razvoj koncepta ekrana koji nema okvir na Display Business Forum 2023 manifestaciji. Poznajući Samsung i njegovo dosadašnje delovanje, znamo da nije daleko dan kada ćemo ugledati uređaje sa takvim tipom ekrana. S obzirom na to da sledeća generacija njihovih Galaxy S telefona, neće imati ovu naprednu opciju, očekujemo da već u nekom od sledećih poboljšanih izdanja, Samsung „flegšip“ modeli dobiti ovu zaista unikatnu karakteristiku.

Ekran bez ivica na telefonima, moguć zahvaljujući Samsung tehnologiji

Pomenuti rukovodilac je govorio i o tome kako Samsung Display divizija istovremeno radi i na kameri koja će biti locirana ispod same površine ekrana kao kod Galaxy Z Fold4 i Fold5, što će korisnicima omogućiti kompletno vidljivu površinu ugrađenog ekrana bez prekida u vidu notch proreza raznih oblika koji su prisutni na sadašnjoj generaciji uređaja.

U ovom trenutku se može sa velikom dozom sigurnosti reći da će Samsung u svojoj nameri da to i postigne, koristi 3D laminaciju, kontrolu osvetljenosti ivica, kao i kvalitetniju kameru ispod ekranskog panela. Zajedno će se upotrebiti kao oružje u borbi protiv konkurencije, za agresivniji tržišni nastup i stvaranje jedne nove kategorije telefona sa ekranima bez okvira. Pošto još uvek nismo videli takve modele na tržištu, a znajući koliko se brzo odvija napredak u industriji pametnih telefona, proći će neko vreme pre nego što počnemo da srećemo uređaje koji koriste ovu naprednu tehnologiju.

Iako na prvu deluje veoma zanimljivo, mnogi upozoravaju na drugu, lošiju stranu iz praktičnog ugla. Naime, ukoliko uklonite okvire, to znači da će ekran telefona koji padne na ivicu gotovo sigurno biti nepopravljivo oštećen, a to sa druge strane znači da će vrlo verovatno telefoni postati krhkiji i da će nam trebati bolje maske i štitnici ekrana.

Takođe, samo zbog činjenice da je Samsung objavio kako radi na razvoju ekrana ovakvih karakteristika, to ne znači automatski da će oni stvarno ugledati svetlost dana kao finalni proizvodi. Uvek postoji šansa da se tokom razvoja odustane od ovakvih i sličnih projekata jer postoji bezbroj sličnih primera u prošlosti, prenosi wccftech.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. Nema revolucije dok to isto Apple ne implementira pod nazivom invisible eye or something... 😁

  2. Martin185

    Što bi se reklo: dokon pop i jariće krsti...

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi