Samsung Galaxy S23+ test - u senci Ultre

Samsung Galaxy S23+ test - u senci Ultre

Senka koju je napravila Ultra verzija Galaxy S telefona toliko je velika da je ostalim predstavnicima S23 serije teško da se pozicioniraju. Koliko može Samsung Galaxy S23+?

  Sadržaj
   Samsung Galaxy S23+ test – u senci Ultre

   Pozitivne ocene

   • Izvanredni Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy procesor
   • Odlične kamere
   • Dobra autonomija
   • Dobro ležanje u ruci
   • Najnovije GG Victus 2 staklo, IP68

   Negativne ocene

   • U senci modela S23 Ultra
   • Previsoka cena
   • 8 GB RAM-a je manje od onoga što nude konkurenti u klasi

   Uz svo poštovanje prema svemu što Galaxy S serija predstavlja u Android svetu, čini se da nikada nijedan Plus telefon Galaxy S serije nije bio u težoj tržišnoj situaciji. A povrh svega, navike publike su se promenile, sve manje se korisnici odlučuju za ono što smo nazivali zlatnom sredinom: ako kupujem skupo – onda ću da kupim najskuplje i najbolje

   Plus verzija Galaxy S serije telefona nekada je bila ultimativni telefon Android sveta – sve do 2020 godine i prvog pojavljivanja Ultra varijante Galaxy S telefona. Od tog momenta, najjača svetla pozornice uperena su ka modelu Ultra a nekada glavni glumac sada konkuriše za nagradu za najbolju sporednu ulogu – Samsung Galaxy S23+ ima pred sobom težak zadatak da se nametne.

   Kao kada nekadašnjeg golgetera koji je tresao mreže iz nedelje u nedelju, obarao sve moguće rekorde, dovodio odbrane protivnika do ludila, sustignu godine – on je i dalje tu, u prvom timu, ali nije više prva violina. Stigli su mlađi, brži, konkretniji, raskošniji i gizdaviji, a model Plus je i dalje tu, da poneko kaže onu legendarnu po kojoj bez starca nema udarca.

   A da li će i kada vrsni golgeter u penziju – ostaje da vidimo. Jer kako kaže vest objavljena sredinom februara, pitanje je da li ćemo videti Samsung Galaxy S24 Plus. Ima onaj kviz, Najslabija karika u kome voditelj mora da bude surov kao što su i pravila današnjeg biznisa – najslabiji otpadaju.

   Kao što je Apple bez mnogo dilema eliminisao iPhone Mini, ne bi bilo neko preterano čudo da se i drugi odluče za slične poteze. Ne zato što su ti modeli loši, već što analitika jasno govori ko je najslabija karika.

   Po izveštaju kompanije GFK koja se bavi analizama IT tržišta po svim mogućim parametrima, Galaxy S22 Plus je imao ukupan udeo u prodaji S22 serije ntelefona od svega 17 procenata: običan S22 kupilo je 38 posto kupaca a S22 Ultra je imao udeo od čak 45 posto!

   Dakle, jedni žele onaj najbolji mogući uređaj, drugi žele top performanse u svakom smislu ali nikako ne vole velike telefone. I onda ostaje onaj u sredini – koji bi možda i trebao da pomiri te različitosti, ali zlatna sredina danas ne prolazi dobro kao ranije. Ili dža ili bu!

   Dizajn

   Kada bi trebalo na najpribližniji način da predstavimo dizajn Samsung Galaxy S23+ telefona, rekli bi smo da je to telefon za one koji ne mogu da se odluče – iz nekog razloga ne vole dizajn Galaxy S Ultra telefona sa blago zakrivljenim ekranom, a dopada im se možda dizajn iPhone Pro linije ali nisu spremni da pređu sa Android platforme.

   Jer S23+ je sasvim drugačiji telefon od S23 Ultra: naizgled ravan aluminijumski ram telefona diktira dizajn koji mnogo više podseća na iPhone uređaje nego na ono kako generalno vidimo najjače predstavnike Samsung Galaxy S serije.

   Međutim, taj aluminjumski ram telefona izrađen u sjajnoj poliranoj završnici nije ravan kao kod iPhone serije i to shvatate onog momenta kada telefon uzmete u ruku – verovatno su u Samsungovom dizajnerskom timu pretpostavili da bi ih neko optužio za nedostatak novih ideja i kopiranje dizajna ljutog konkurenta pa su posegli za kompromisnim rešenjem. Izgkeda flat – a nije.

   Kao što vidite, model na našem testu je stigao u mat crnoj varijanti kada je poleđina u pitanju – jedini sjajni elementi jesu Samsung logo i prstenovi oko kamera. Naravno,  Gorilla Glass Victus 2 staklo i napred i nazad, Samsung je jedan od dva proizvođača na svetu kod koga sa tim detaljima, ne sitnicama,  nema neizvesnoti. Uvek prvi i uvek sa najskupljom verzijom zaštite. Dodajmo svemu tome IP68 sertifikat i posebno ojačani aluminjumski frejm telefona – Samsung je dao maksimum u smislu moguće zaštite telefona u ovom trenutku.

   Samsung Galaxy S23+ je težak 196 grama, četrdesetak garama lakši od iphone-a 14 Pro Max i S23 Ultra – i to se jednostavno oseti. U ruci, ne mogu da kažem da me preterano podseća na iPhone 14 Pro Max čiji sam korisnik bio do pre par nedelja – drugačiji je i osećaj u ruci nije isti.

   Oseća se razlika u dizajnu okvira a i težini samog uređaja. Pri prvom susretu sa ovim telefonom podsetio me je možda samo na prvi mah na iPhone, ali je taj osećaj vrlo brzo iščezao.

   Specifikacije

   Na planu tehničkih specifikacija, sve možemo manje više da svedemo u konstataciju – pogledajte našu Galaxy S23 Ultra recenziju – tamo smo baš sve rekli. Dobro, nije baš sve isto naravno, ima razlike…ali je ovo prilika da na račun tih istovetnosti smanjimo ponavljanja.

   Platforma, najbrža, najbolja…Snapdragon 8 Gen 2 je jedno čudo od procesora, dileme tu nikakve nema. Jednostavno, nakon dovoljno vremena provedenog sa telefonom baziranim na novom Qualcomm čipsetu mogu slobodno da kažem da nikada bolji osećaj korišćenja Android telefona nisam imao nego sa ovogodišnjim modelima koji koriste drugu generaciju procesora sa brojčanom oznakom osam. U svakom smislu, pa tako i Galaxy S23+ briljira u svakoj situaciji, uprkos tome što će neko primetiti da stiže samo u verziji sa 8 GB RAM-a, i 256 odnosno 512 GB prostora za podatke.

   Što se ekrana tiče, odličan naravno, o Dynamic AMOLED 2X ekranu smo nebrojeno puta sve rekli: ali ni ove godine ekran Plus model nema naprednu LTPO matricu koja mu omogućava dinamičko, dozirano osvežavanje u koracima od po 1 Hz kao na S23 Ultra, već stepenasto, u koracima od 48-120 Hz.

   Na FHD+ rezoluciji nećemo zameriti, jer većina zarad manje potrošnje koristi ovu rezoluciju i kada imaju na raspolaganju WQHD ekran – a osvetljenje je izuzetno, kao i kod Ultra modela, 1750 nita.

   S23 Plus raspolaže baterijom nešto manjeg kapaciteta od Ultra modela: 4700 naspram 5000 mAh. Brzine punjenja naravno identične, 45W žičnim putem ukoliko kupite adekvatan punjač, 15W bežičnim, 4.5W reverzibilno wireless punjenje drugih uređaja. Na našem testu podjednako dobar rezultat kao i kod S23 Ultra, taman tolika razlika kolika je i razlika u kapacitetu baterije – 58 procenata preostale baterije nakon deset časova YouTube video reprodukcije…

   Kamere

   Ono gde funkcionalno verovatno očekujemo najveću razliku između S23 Ultra i Plus modela su svakako kamere. Deo razloga zbog čega je Ultra ultra jeste glavni ISOCELL HP2 senzor od 200MP, najnoviji i najbolji što Samsung ima, dok S23+ umesto njega dolazi sa naizgled znatno skromnijim ISOCELL GN5 50MP senzorom. Druga bitna razlika je odsustvo 10MP periskop telefoto senzora na S23+, dok su tu identični 12MP ultraširoki i standardni telefoto od 10MP, kao i na Ultra modelu.

   No, to nije sve, jer sve kamere na ova dva modela koriste i različite sisteme fokusa. Tako npr. glavna kamera na Plus modelu dolazi sa Dual Pixel faznim autifokusom, dok Ultra ima multidirekcioni fazni, plus još i laserski autofokus.Takođe, Ultra na svim ostalim senzorima koristi Dual Pixel, a S23 Plus samo standardni fazni autofokus.

   Na osnovu ovoga, svi, uključujući i nas u redakciji bi očekivali solidne razlike u kvalitetu fotografija u korist Ultra modela. Mi smo naravno tokom testa imali oba telefona pri ruci, pa smo bili u prilici da u praksi proverimo kolika je zapravo razlika.

   Ono što ćemo odmah priznati je da smo zaista mislili da će biti veća. Deo razloga zbog čega se najveći deo kupaca u ovoj klasi odlučuje za Ultra model je što žele najbolje, ali to najbolje u slučaju fotografija zapravo i nije toliko bolje u odnosu na Plus.

   Zapravo, ako poredite slike sa oba modela i ne uveličavate i obraćate pažnju na detalje, one izgledaju praktično identično i što je najbitnije izuzetno dobro. Čak i ako uveličate, razlike su tako male da su u realnoj upotrebi praktično zanemarljive, iako ih mi za potrebe recenzije naravno moramo istaći. Pripisaćemo ovo Samsungovoj obradi podataka sa senzora koji očigledno radi sjajan posao, možda i najbolji u industriji, čak i sa različitim senzorima visoke klase.

   U slučaju glavnog senzora, S23+ pravi vrhunske dnevne fotografije kojima se nema šta zameriti. Nivo detalja, reprodukcija boja, dinamički opseg – sve je baš onako kako treba da bude na jednom vrhunskom telefonu i na pravi način reprezentuje scenu. Neki sitan natpis u pozadini će kada se slika uveliča biti za nijansu čitljiviji na Ultra modelu, ali zaista su minimalne nijanse u pitanju.

   Što se ultraširokog senzora tiče, ono što on nudi je takođe na visokom nivou, naravno uz dosta širi kadar koji pokriva ugao od 120 stepeni. Na prvi pogled, skoro identičan izgled fotografija, tek suptilne razlike u nekim nijansama i malo manje detalja, iako su oni i dalje na vrlo visokom nivou za ovaj tip senzora.

   U senkama je doduše u određenim situacijama primetan određeni nivo šuma, ali ništa što bi bitno kvarilo utisak, već tek toliko da nam ukaže da Sony IMX564 senzor nije baš savršen. I u ovom slučaju, iako je senzor identičan, Ultra ima za dlaku bolje rezultate, verovatno usled boljeg autofokusa, ali ponavljamo, nijanse su u pitanju.

   Telefoto senzor, običan, pošto smo rekli da nema teleskopskog sa Ultra modela, nudi optičko uvećanje od 3x koje je vrlo praktično u svakodnevnoj upotrebi za situacije kada vam zatreba zoom. Ova kamera je verovatno najslabija tačka kamera sistema na S23+, iako pravi vrlo dobre fotografije. Razlog za to je što je u nekim situacijama na fotografijama moguće uočiti malo dodatnog izoštravanja koje je vešto sakriveno na druga dva senzora, ali je to ujedno i jedina zamerka, koju da nije u pitanju najviša klasa ne bismo ni isticali.

   Praktično, vrhunske dnevne fotografije sa kojima vlasnici ovog modela i neće imati razloga da žale za Ultra modelom. Osim ukoliko se ne naviknete da uz sebe imate moćnu telefoto kameru kao na Ultri – nije samo do fotografije već dobro dođe u pojedinim situacijama, kao teleskop. Na primer da se u Areni začudite, otkud Nole tu?

   Slično važi i za noćni mod, gde je 200MP senzor možda u blagoj prednosti, ali je S23+ svakako u stanju da napravi vrhunske noćne fotografije. Kvalitet u velikoj meri zavisi od količine svetla, pa dok god je dovoljno uličnog osvetljenja, oštrina je zaista dobra i fotografije izgledaju odlično.

   Sa manjom količinom svetla raste i nivo šuma, pa će baš mračni delovi scene imati i primetno manje detalja. Ipak, moramo reći da smo vrlo zadovoljni, kako glavnom tako i ultraširokom kamerom u noćnim uslovima. Ona šira se takođe vrlo dobro snalazi, uz razliku koja je primetnija u balansu bele nego nivou detalja. Jedino razočarenje noću je telefoto kamera, ali s obzirom na otvor blende od f/2.4, nije realno ni očekivati više.

   Što se video snimanja tiče, ono je moguće u 8K sa do 30 slika u sekundi, 4K sa do 60 i Full HD do 240 i kratki Full HD slowmotion do čak 960 slika u sekundi.

   Kvalitet 4K snimanja je veoma dobar i sličan onom na Ultra modelu, pa je eventualna prednost vidljiva samo ako koristite 8K, što za većinu korisnika nije previše praktično. Stabilizacija je vrlo dobra na svim kamerama, na ultraširokoj samo elektronska, a na glavnoj i telefoto kameri kombinacija elektronske i optičke stabilizacije.

   Noćno video snimanje je dobro, mada ne i savršeno i to je ono gde postoji još prostora za napredak u narednim godinama u ovoj klasi. Tu najpre mislimo na nivo šuma. Dobra vest je da je stabilizacija sasvim pristojna i noću, kao i da je pored glavne kamere upotrebljiva i ultraširoka, doduše sa primetno manje detalja. Telefoto noću zaboravite osim ako ima baš puno uličnog svetla.

   Za kraj priče o kamerama pomenimo i zaista sjajnu prednju kameru, 12MP sa Samsung Isocell S5K3LU senzorom, istim koji krasi i Ultra model. Ona pravi odlične selfi fotografije sa puno detalja i dobrom reprodukcijom boja, bilo da koristite standardni (blago kropovani) ili širi mod. Istina, ovo važi danju, jer noću mali otvor blende i odsustvo optičke stabilizacije zahtevaju optimalne uslove za dobre rezultate.

   Prednja kamera podržava video snimanje u 4K sa do 60 slika u sekundi, kao i sve druge kamere na ovom telefonu i kvalitet je veoma dobar – vlogeri će svakako biti zadovoljni dnevnim snimanjem. Noću, kao i kod fotografija, upotrebljivo, ali ne i sjajno.

   Utisci

   I sada kada treba zaključiti priču o najnovijem Galaxy S Plus modelu u celu ovu formulu uključićemo i cenu kako bi sagledali na pravi način ovaj model u ponudi – najmanji, Galaxy S23 model još uvek nismo probali ali u pitanju je apsolutno identičan telefon kao i model Plus, osim manjeg ekrana i manje baterije. I niže cene, što je svakako bitan faktor.

   Kada razložimo sva iskustva stečena tokom testiranja ovog telefona, mislimo da nam je daleko jasnije zašto slava modela Plus u tom trojstvu: “običan”, Plus, Ultra, kroz godine opada.

   Plus nije kao Ultra, nije raskošan već je sveden, nema LTPO ekran, nema olovku, nema super telefoto kameru, ne izgleda glamurozno kao Ultra jer je Samsung smatrao da njegov dizajn treba da bude svedeniji, jednostavniji, da je baratanje ovim telefonom u smislu gabarita jednostavnije u odnosu na najjači telefon u seriji.

   Naizgled ravan, a nije, okvir telefona koji diktira izgled uređaja vodi ka osećaju da liči na iPhone. A nije iPhone – ako želite iPhone osećaj, kupite iPhone.

   Problem Galaxy S23 Plus modela je što ga i drugi konkurenti ozbiljno pritiskaju: u ovoj cenovnoj klasi imamo i neke druge, vrlo ozbiljne telefone sa ozbiljnim kamera sistemima, sa naprednijim ekranima i nekim drugim jačim karakteristikama. Vivo X90 Pro, Xiaomi 13 Pro, Honor Magic5 Pro, sve su to vrlo ozbiljni konkurenti i cenom su tu, u rangu Galaxy S23+ telefona, pa i jeftiniji.

   148 hiljada dinara za model sa 256GB skladišnog prostora, odnosno 163 hiljade za 512GB varijantu, 1250 odnosno 1380 evra za telefon koji nije najbolji u seriji – vrlo su konkretno iznosi. Uz svo poštovanje prema svemu što Galaxy S serija predstavlja u Android svetu, čini se da nikada nijedan Plus telefon Galaxy S serije nije bio u težoj tržišnoj situaciji. A povrh svega, navike publike su se promenile, sve manje se korisnici odlučuju za ono što smo nazivali zlatnom sredinom: ako kupujem skupo, onda ću da kupim najskuplje i najbolje.

   No pored svega, Samsung Galaxy S23 Plus je izvanredan uređaj: tu dileme nema. Samo su okolnosti po njegovu poziciju malo drugačije nego što su do sada bile…kada sve uzmemo u obzir, nema dileme da smo pristalice Ultra modela u odnosu na Plus, smatramo da je ta razlika u ceni apsolutno opravdana mogućnostima evidentno boljeg i kompletnijeg telefona. Plus je Plus a Ultra je Ultra. Ime sve govori…

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi