GeForce RTX 4060 za desktop slabiji od laptop verzije?

Twitter insjader @kopite7kimi, tvrdi da će specifikacije grafičke karte GeForce RTX 4060 za desktop biti u najboljem slučaju približne verziji za laptop.

On je otkrivajući nove informacije o predstojećem GeForce RTX 4060 modelu, naveo da će konfiguracija RTX 4070 grafičke karte u desktop verziji,  imati skoro dvostruko veći broj CUDA jedinicama u odnosu na pomenuti RTX 4060. Na mrežama se uveliko spekuliše o RTX 4070 modelu za desktop koji bi trebalo da ima isti AD104 grafički procesor kao i model RTX 4070 Ti (7680 CUDA), ali sa osetno manjim brojem CUDA jezgara – 5.888.

Gejmeri se nadaju da će Nvidia ugraditi AD106 procesor u model RTX 4060 i tako se približiti snazi mobilne RTX 4070 verzije koja ima na raspolaganju 4.608 CUDA procesora. Ipak, to ne znači da unapred treba otpisati Nvidia RTX 4060 grafičke karte koje bi prema ovim glasinama imale iste ili veoma slične specifikacije za desktop i mobilnu platformu.

Ovakva odluka kod mnogih korisnika izaziva konfuziju jer je previše informacija i nagađanja u smislu podvojentosti GeForce RTX 40 specifikacija za desktop i mobilne uređaje. Posebno se to odnosi na najpopularniju “mejnstrim” klasu gde i sama Nvidia pokušava da GPU performanse približi skoro na isti nivo. Nvidia RTX grafičke karte dobiće još bolju AI optimizaciju u budućim verzijama drajvera koji će bolje koristiti GPU resurse.

Gejmeri licitiraju o snazi GeForce RTX 4060

Dok traju spekulacije o snazi RTX 4060 procesora desktop verzije grafičke karte, pojavile su se informacije o performansama istog modela za laptop uređaje. Dobra vest je što je predviđena maksimalna potrošnja od 140 W, a što definitivno sugeriše na prilično dobre performanse u mobilnom GeForce pakovanju koje će biti bolje od GeForce RTX 3060 12 GB modela u desktop varijanti. Nagađanja o boljim performansama se kreću od 5% do 17% u nekim igrama. Novi RTX 4060 će koristiti isti tip PG190 štampane ploče kao i stariji RTX 3060 model.

Zanimljivo je da ove još uvek nepotvrđene informacije tvrde kako će mobilna verzija RTX 4060 AD107 biti malo boljih od specifikacija RTX 4060 modela za desktop. U prilog tome ide podatak da će desktop verzija imati 24 MB L2 keš memorije, a njena mobilna varijanta 32 MB drugostepenog keša.

Zbog toga su mnogi skloni zaključku da će performanse desktop RTX 4060 verzije biti lošije od one za laptop računare. Za manje upućene u GPU rad, to može izgledati tako na prvi pogled. Ipak treba uzeti u obzir i druge faktore rada, pre svih uzajamnu krivu radne frekvencije i temperature koja je znatno lošija od desktop verzije, pa se većom količinom keša pokušava nadomestiti taj nedostatak rada u skučenom prostoru laptop uređaja.

U svakom slučaju RTX 4060 biće brži od RTX

Poređenja radi RTX 3060 u desktop verziji ima na raspolaganju 3.584 CUDA jezgara, 3 MB L2 keš memorije i prosečni radni takt procesora od 1.837 MHz na testiranom Zotac modelu. Veruje se da će desktop GeForce RTX 4060 imati veći radni takt za 1 GHz, u kombinaciji sa 24 MB L2 keš memorije i trebao bi da ostavi iza sebe svog Nvidia prethodnika u mejnstrim klasi gejming grafičkih karti.

Mogući problem sa performansama RTX 4060 bi mogao biti još veći ukoliko Nvidia nastavi sa povećanjem cena svojih novih modela grafičkih karti. PC gamer piše da će kupci zainteresovani za kupovinu Nvidia 4060 Ti grafičke karte sa AD106 procesorom morati da izdvoje oko 500 dolara.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi