Glasine o iPhone 15 seriji otkrivaju bolju autonomiju

Pored brojnih unapređenja i povratka mini modela, potencijalno visoke cene iPhone 15 serije glavna su tema najnovijih glasina

Glasine o iPhone 15 seriji telefona nastavljaju da pristižu nesmanjenim tempom. Većina govori o nekim bitnim unapređenjima, kao što je dvostruki sistem prednjih kamera, dok ostale idu u korak sa konstantnim porastom cena. Neke ranije informacije su govorile o mogućem smanjenju cena standardnih modela. Razlika između iPhone 14 Plus i 14 Pro modela bila je mala, ako se uzmu u obzir poboljšanja koja donosi Pro model, prenosi Forbes.

Prema najnovijim vestima, tako smanjena cena ipak može značiti najavu povratka iPhone mini modela, koji bi zamenio plus model, i to samo nakon jedne generacije prodaje standardnog modela sa većom dijagonalom ekrana. Ipak, uzmimo ovu vest sa zrnom sumnje, jer je u proteklim godinama količina prodaja mini modela bila daleko ispod planirane, iako i dalje iznad one koju je plus model dostigao. Svakako da potražnja za malim telefonima još uvek postoji na globalnom tržištu.

TSMC otkrio – znatno bolja autonomija iPhone 15 serije

Kompanija Apple je jedan od glavnih kupaca TSMC čipova, pa je očekivano da će se novi 3 nm tranzistori prvo pojaviti u A17 čipsetu koji će pokretati: Apple iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max (ili potencijalno Ultra) telefone. Kako izvršni direktor kompanije TSMC otkriva: “Novi 3 nm čipovi imaće bolje performanse od 5 nm modela, dok će u isto vreme biti 35% energetski efikasniji.” Navedeni podatak može se odnositi i na novi A17 čipset, što bi Pro seriji telefona omogućilo znatno bolju radnu autonomiju. Takođe, moguće je da 3 nm čipovi svoju premijeru dožive u prvom kvartalu 2023. godine, u sklopu nove verzije MacBook Pro laptopova sa M2 čipovima. 

Druga moguća pogodnost dolaskom A17 čipseta, može značiti znatno bolju autonomiju baterije Mini modela koji bi trebao da se pojavi naredne godine, ukoliko se glasine pokažu tačnim. 

Naslednik trenutno najboljeg, iPhone 15 Pro Max telefona, mogao bi doći sa većom početnom cenom, ali i znatnim poboljšanjima, kao što su titanijumski okvir i dvostruki sistem prednjih kamera. 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi