Google pravi očekivani prelazak na TSMC procesore sa Pixel 10 serijom?

Procesori koje proizvodi TSMC su generalno bolji po pitanju trajanja baterije u situacijama većeg radnog opterećenja, zbog čega bi Google već sa sledećim, Pixel 10 telefonom mogao da napusti svoju Tensor liniju čipsetova.

Google pravi očekivani prelazak na TSMC procesore sa Pixel 10 serijom?

Google Tensor procesori koje ugrađuje u njegove Pixel telefone su dugo vremena razvijani u partnerstvu sa kompanijom Samsung i proizvedeni u Samsung Foundry pogonima. Ranije smo čuli izveštaje da bi Google u veoma bliskoj budućnosti, mogao da promeni stvari po pitanju svog Tensor G5 čipseta unutar naredne Pixel 10 linije telefona, tvrdi se iz više izvora.

Naime, insajder pod pseudonimom Revegnus je na X društvenoj mreži, objavio da će Google Tensor procesore počev od Pixel 10 serije pa nadalje, proizvoditi TSMC a ne Samsung. Tipster je takođe dodao da će Google koristiti napredni TSMC 3nm proces za proizvodnju Tensor G5 čipseta.

U isto vreme Google će proširiti svoj istraživačko-razvojni objekat na Tajvanu i angažovati više lokalnih inženjera iz oblasti rada na poluprovodnicima u pripremi prelaska na TSMC tehnologiju.

Google Tensor G5 izlaziće iz TSMC 3 nm pogona

Ova objava samo potvrđuje neke ranije navode o Google planovima proizvodnje svojih Tensor procesora koje ugrađuje u sopstvene modele mobilnih telefona. Posao u kome Google na negodovanje svojih najbližih Android partnera, postaje sve aktivniji.

Još u julu 2023. godine, The Information je izvestio da je Google odložio svoj prvi potpuno samostalno dizajnirani i razvijeni Tensor procesor do 2025. godine i da će ga upravo TSMC proizvoditi pomoću svog naprednog 3 nm procesa. Izveštaj iz januara takođe ukazuje da je Google korak bliže odluci da proizvodnju svoji čipsetova preseli u pogone tajvanske kompanije TSMC.

Prelazak iz Samsung Foundry u TSMC pogone, mogao bi biti veliki pomak na bolje za Pixel  telefone. Samsung je generalno zaostajao za TSMC tehnologijom kada je u pitanju proizvodnja procesora najsavremenijih karakteristika. Videli smo to još 2022. godine kada je Snapdragon 8 Gen 1 koji je napravio Samsung, imao slabiji vek trajanja baterije i generalno lošije performanse. Sa druge strane, Snapdragon 8 Plus Gen 1 verziju čipseta koji je pravio TSMC, pokazao je značajno bolje trajanje baterije i bolje radne performanse.

Međutim, nema apsolutno nikakvih garancija da će TSMC održati tehnološku prednost u odnosu na Samsung Foundry, jednom kada se industrija prebaci na 3 nm proces proizvodnje. Poslednje informacije koje pristižu iz korejskih izvora, govore o tome da će Exynos 2500 biti čipset sa fantastičnim performansama, koji će 3nm Samsungov čip učiniti energetski efikasnijim od Snapdragon 8 Gen 4 konkurencije iz TSMC pogona.

Čak i ako se ispostavi da je to tačno, istorija sugeriše da bi TSMC dugoročno, mogao biti bolji Google partner u ovom delu posla, prenosi Android authority.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Roy Fokker

    Zašto ova skraćena verzija priča priču suprotnu od samog "članka"? Google ne "odustaje od Tensor čipova" već mijenja foundry koji će da ih razvija i proizvodi, sa Samsunga na TSMC. TSMC nema "procesore koje proizvodi", nego proizvodni proces kojim proizvode linije za klijente po njihovom dizajnu.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi