GoPro Hero 12 Black bi mogao biti GoPro sa jednoinčnim senzorom

Predstojeći Gopro Hero 12 Black model akcione kamere izgleda dobija ozbiljnu nadogradnju kvaliteta slike i možda postaje pionir kompanije sa jednoinčnim senzorom

GoPro Hero 12 Black bi mogao biti GoPro sa jednoinčnim senzorom

Pred lansiranje novog GoPro Hero 12 Black modela akcione kamere koje bi trebalo da se desi u septembru, internetom sve više kruže glasine o njegovim karakteristikama koje ukazuju da će on imati ozbiljne nadogradnje u kvalitetu slike. Slike koje su se pojavile na internetu pokazuju da će on biti prvenac kompanije sa jednoinčnim senzorom i potencijalno ultra slowmotion režimom video snimaka u 4K rezoluciji, piše TechRadar.

Samo jedan dan nakon što je firma DJI predstavila svoju Osmo Action 4 akcionu kameru, pojavile su se nezvanične slike novog GoPro modela objavljene na X (nekada Twitter) nalogu @tech_insights4U.

Na njima se vidi da na strani kamere gde kompanija inače stavlja ime svoje akcione kamere, sada piše „1 inch sensor“, odmah iznad dugmeta za uključivanje. Još izgleda kao i da kamera dobija veći ekran sa manjim okvirima, sa verovatno novim „ultra sporim“ režimom snimanja u 4K/240p rezoluciji.

Međutim, objavljene fotografije treba uzeti sa dozom rezerve jer potiču sa naloga koji do sada nije objavljivao procurele informacije o GoPro uređajima. Ipak, postoje i razlozi koji sugerišu da slike jesu autentične, ili su barem dosta uverljive. Naime, skok na jednoinčni senzor je vrlo verovatan s obzirom da je na primer, kineska konkurentska kompanija Insta360 lansirala One R model sa opcionim senzorskim jednoinčnim modulom još pre tri godine.

Ranije glasine još sugerišu i skok sa Hero 11 Black senzora od 27 MP na novi sa najmanje 30 MP. Međutim, još neke, manje ubedljive informacije ukazuju da bi novi model navodno čak mogao da snima video u 8K/60p rezoluciji.

Iako 8K akcione kamere i senzori postoje, teško da bi GoPro uspeo ovo da uvede na svoj predstojeći model zbog izazova kao što su pregrevanje i problemi sa trajanjem baterije. Ta rezolucija bi trenutno verovatno pravila više problema nego pogodnosti za većinu GoPro korisnika. Naime, čak i profesionalni snimatelji izbegavaju 8K zbog pregrevanja tokom rada, a i zbog činjenice da i dalje nema baš mnogo načina za gledanje 8K snimaka.

Uz to, kompanija Sony čije senzore GoPro tradicionalno koristi, trenutno ne proizvodi senzor koji bi odgovarao ovoj glasini.

Njegov prethodnik, Hero 11 Black koristi Sony IMX677L senzor od 1/1,9 inča koji počinje da izgleda prilično maleno u poređenju sa konkurencijom. DJI Osmo Action 4 ima čip veličine 1/1,3 inča i jednoinčni modul koji je dostupan i za Insta360 One R i One RS.

Dakle, veći senzor na novom modelu pružio bi podsticaj performansama pri slabom osvetljenju, što je tradicionalno, jedan od glavnih nedostataka GoPro kamera.

Šta je sve tačno od predstavljenih informacija, videćemo nakon zvaničnog izlaska kamere, što bi trebalo da bude polovinom sledećeg meseca, ukoliko kompanija kao i prošle godine u to vreme objavi svoj novi model.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi