Intel-ov povratak na staro, pustio Core i9-14901KE desktop procesor bez E-jezgara

Intel je tiho, bez mnogo pompe pustio u prodaju novi flegšip procesor za desktop PC pod oznakom Core i9-14901KE sa 8 jezgara visokih performansi na 5.8 GHz, potrošnjom od 125 W i potpuno odstranjenim E-jezgrima

Intel-ov povratak na staro, pustio Core i9-14901KE desktop procesor bez E-jezgara

Iako porodica Intel Core procesora 14. i 13. generacije imaju nekoliko problema sa nestabilnošću, kompanija je tiho predstavila nove nove modele unutar ove porodice, što je prilično zanimljivo. Ovi novi čipovi nude samo P-jedra i nemaju E-jezgra.

Počevši od specifikacija, postoji ukupno 11 modela 14. generacije sa sufiksom “E” u oznaci, a koji koriste isključivo arhitekturu sa P-jezgrima. Budući da su ovo Raptor Lake CPU-ovi, bazirani su na Raptor Cove P-jezgrima, dok standardna linija sadrži do 16 Gracemont jezgara, “E” modeli nemaju nijedno.

Intel 14. generacija desktop procesora od sada dostupna samo sa P-jezgrima

Prema Intelu, ovi čipovi su namenjeni sistem integratorima i komercijalnom tržištu, tako da ne očekujemo da će biti ponuđeni uobičajenim prodajnim kanalima, iako neki distributeri i prodavci mogu ponuditi sisteme konfigurirane sa takvim čipovima.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Vodeći model unutar Intelove 14. generacije “E” CPU porodice je Core i9-14901KE koji sadrži 8 P-jezgara, izvršava 16 thread-ova, i ima osnovni takt od 3.8 GHz i boost frekvenciju do 5.8 GHz. Ovaj čip ima 36 MB L3 i 16 MB L2 keša i  PL1 TDP od 125W. Nema navedenih PL2/PL4 limita, tako da bi ovo mogla biti podrazumevana potrošnja “E” serije čipova.

Core i9-14901KE ima potpuno otključanu podršku za overkloking, što je zanimljiva ponuda za tržište sistem integratora i čini se da bi čip mogao biti ograničeno dostupan u uobičajenim prodajnim kanalima.

Ne možemo se oteti utisku da je Intel poklekao pred izazovom AMD Ryzen 9000 desktop serije procesora i da je nedvosmisleno izvršio direktan pritisak u pravcu izlaska „E“ serije Raptor Lake modela

Ostali modeli u porodici, Core i7 i Core i5 CPU modeli, takođe dolaze sa istim brojem P-jezgara kao i standardna varijanta, pri čemu prvi nudi 8 P-jezgara, a drugi 6 P-jezara. Sve ove porodice (Core i9, Core i7, Core i5) će imati “T” i “F” serije, sa kompletnom linijom modela navedenom u sledećoj tabeli:

Intel takođe priprema više modela procesora baziranih samo na jezgrima visokih performansi, kao što su Bartlett Lake-S čipovi koji bi mogli imati i do 12 P-jezgara, ali će ti čipovi biti lansirani kasnije u 2025. godini, prenosi wccftech.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (8)
  1. Labello

    Kad izbace i5 sa 8 jezgra, za 199$ a da bude jaci 30-50% nego novi ryzen, tad ce mozda da budu opet popularni.

  2. arcibalde

    Cemu im sluze ta E jezgra na desktopu, manja potrosnja sta? Jel se koriste kada rade P jezgra?

  3. Gulftown

    Kad izbace i5 sa 8 jezgra, za 199$ a da bude jaci 30-50% nego novi ryzen, tad ce mozda da budu opet popularni.

    Neće se desiti, naravno.

  4. Cemu im sluze ta E jezgra na desktopu, manja potrosnja sta? Jel se koriste kada rade P jezgra?

    Služe da zaglupe windows system scheduler, koji slabo razlikuje E i P jezgra pa nikad nisi siguran da li koristi kapacitete procesora kako treba.

  5. E jezgra su promašena strategija. Tu su zbog marketinga da u specifikaciji povećaju core count,a u realnoj primeni nisu u upotrebi ni u gameingu ni u velikoj većini programa.

  6. Nemanja

    Zbog multicore testova na YT, u slucajevima koje nece koristiti ni 1% korisnika.

  7. I to naravno nece uticati na cenu :)

  8. Kao kad su onomad smanjili i9 sa 10 na 8 jezgara a povecali cenu :D

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi