Intel predstavio Core Ultra 200V seriju procesora

Na sajmu IFA u Nemačkoj, Intel je lansirao svoju novu seriju procesora Core Ultra 200V, naglašavajući unapređene performanse AI i optimizaciju potrošnje energije

Intel predstavio Core Ultra 200V seriju procesora

Intel je formalno predstavio svoju Lunar Lake procesorsku arhitekturu na Computexu u junu, a sada je na sajmu IFA u Nemačkoj zvanično predstavio i stvarne procesore bazirane na njoj – Core Ultra 200V seriju.

Najvažnije nadogradnje čipa su bolje performanse Arc integrisane grafike druge generacije, NPU koji ubrzava AI sa znatno većim protokom — sa do 48 NPU i 67 GPU TOPS — te nižom potrošnjom energije i optimizacijama za koje Intel tvrdi da mogu znatno produžiti trajanje baterije (do 20 sati).

Danas su najavljena čak devet Core Ultra čipa — serije 9, 7 i 5 — i imaju mnogo zajedničkih karakteristika. Ako se pitate koliko koji ima jezgara, odgovor je kratak, jer svih devet imaju isti broj jezgara: 4 P-jezgra i 4 E-jezgra. Razlikuju se samo po brzini obrade.

Poboljšani NPU koprocesor dolazi u dve konfiguracije: sa 5 ili 6 jezgara. Budući da se performanse određuju brzinom CPU-a, teoretski maksimalni protok od 48 TOPS se primenjuje samo na vrhunski model Core Ultra 9 288V.

Protok opada kako se ide niže po liniji, a kod Core Ultra 5 je nešto niži na nivou 40 TOPS. Ista ograničenja performansi važe i za druge čipove, gde su performanse ograničene visinom radnog takta.

Intel Core Ultra 200V je odgovor na AMD Strix Point i Snapdragon X Elite

To važi i za nove GPU-ove. Podeljeni su u dve konfiguracije, 140-volt sa 8 jezgara i 130-volt sa 7 jezgara, a smanjena brzina takta ograničava njihov maksimalni protok AI akceleracije, čak i unutar tih klasa. 140-volt se kreće od 67 TOPS kod Ultra 9 do 64-66 TOPS kod Ultra 7, dok je 130-volt konstantno maksimalnih 53 TOPS jer taj GPU ima istu maksimalnu frekvenciju kroz celu liniju Ultra 5.

Nomenklatura procesora je malo čudna, jer sufiks “V” automatski navodi da pomislite na volte (jedinica mere električnog napona) — ali je barem brojna oznaka korisna, jer pored pored klase (označene srednjom cifrom) označava i maksimalnu količinu memorije koju podržava.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

To je 32 GB za modele čija se oznaka završava sa 8 i 16 GB za one koji se završavaju sa 6. Svi mogu da povećaju potrošnju energije do 37 W, ali samo Core Ultra 9 288V se uklapa u energetski okvir standardnog tankog i laganog laptopa.

Ostali imaju istu energetsku klasu kao ultratanki i laki laptopi, pa očekujte da laptopovi sa Core Ultra 7 268V pruže najbolju ravnotežu između performansi i snage. Još uvek ne znamo cene, tako da nije jasno gde će vrednost biti u toj jednačini.

Kao i ostali Core Ultra čipovi, podržani su Wi-Fi 7, brža memorija (8,533 MT/s) i Thunderbolt 4. To ne znači da će svi laptopovi uključiti te karakteristike.

Uobičajeni partneri Intela će imati laptopove sa novim procesorima od samog starta. Tu je Acerovova serija Swift, Asusovi Zenbook Vivobook i Expertbook modeli, kao i kompaktni NUC desktopovi, HP-ov OmniBook Ultra Flip i LG serije Gram. Svi su verovatno varijacije na dizajn zasnovan na nedavnoj Qualcomm X seriji ili AMD Ryzen AI seriji procesora. Više detalja ćemo saznati kako sajam napreduje i pojedinačni proizvođači objavljuju svoje najave, prenosi CNET.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. morbius

    200V je po naponu na kom rade? :LOL:

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi