Intel Sierra Forest čip će navodno povećati energetsku efikasnost više nego duplo

Predstojeći Intel Sierra Forest čip planiran za početak 2024, navodno će povećati energetsku efikasnost više nego duplo za svaki upotrebljeni vat energije

Intel Sierra Forest čip će navodno povećati energetsku efikasnost više nego duplo

Američka kompanija tvrdi da će njen Intel Sierra Forest čip imati čak 240 posto bolje performanse po vatu od njegove trenute generacije čipova za proizvode velikih centara podataka. To će, kako kaže, povećati energetsku efikasnost, što je deo šireg napora industrije ka smanjenju potrošnje električne energije.

Na konferenciji o tehnologiji poluprovodnika u Silicijumskoj dolini, kompanija je navela da će Intel Sierra Forest čip obavljati više nego duplo računarskog posla koji se može obaviti za svaki upotrebljeni vat energije, piše Reuters.

Centri podataka koji napajaju internet i onlajn usluge troše ogromne količine električne energije, a tehnološke firme se suočavaju sa pritiskom da ostanu stabilne ili smanje količinu energije koju koriste. Upravo to je navelo dizajnere i proizvođače poluprovodnika da se fokusiraju na to kako da naprave one koji će obaviti više računarskog posla po čipu.

Ampere Computing, startap firma koju su osnovali bivši Intel rukovodioci, prvi je izašao na tržište sa čipom fokusiranim na efikasno rukovanje radom računarstva u oblaku. Intel i njegov rival AMD sledili su ovaj primer najavljujući slične proizvode, a AMD ponuda već je prisutna na tržištu od juna ove godine.

Intel, koji je izgubio tržišni udeo na ove dve kompanije u centrima podataka saopštio je u ponedeljak da je njegov predstojeći čip za ovakvu namenu na putu da stigne rivale tokom sledeće godine. Intel Sierra Forest inače neće biti jedini čip namenjen centrima podataka, već će ga kasnije u 2024. slediti i Granite Rapids čip. Ovaj drugi će više biti fokusiran na performanse, ali će trošiti više energije, dok će Sierra Forest biti efikasniji.

Predstavnici kompanije istakli su da njihovi partneri mogu uštedeti energiju tako što će premestiti nešto što radi na pet, 10 ili 15 različitih severa u jedan novi čip.

Oba ova čipa biće proizvedena u Intel 3 proizvodnom procesu (ranije poznata kao 5 nm) druge generacije koja koristi EUV litografiju. U stvarnosti, to je poboljšani Intel 4 (7 nm) proizvodni proces. On bi trebalo da pruži dizajn sa većom gustinom pakovanja elektronskih kola koja obezbeđuje visoke performanse, ali i manju otpornost i jaču struju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi