iPhone 15 serija bi mogla da dobije Thunderbolt podršku

Na, izgleda sve verovatniji USB-C port na predstojećoj iPhone 15 seriji navodno stiže i Thunderbolt podrška, vide se iz nove slike koje se pojavila na internetu

iPhone 15 serija bi mogla da dobije Thunderbolt podršku

Štampana ploča koja je navodno namenjena iPhone 15 telefonima sadrži nešto što izgleda kao Retimer čip, odmah iza USB-C porta na slikama koju je objavio ChargerLab. Thunderbolt podrška u uređajima koristi upravo ovaj čip za rekonstrukciju i poboljšanje kvaliteta signala, što znači da bi iPhone 15 serija mogla imati ovu konekciju na svom USB-C portu.

Nova slika još jedna je glasina koja ukazuje da će Apple u svojoj novoj seriji telefona izgleda konačno sa svog tradicionalnog Lightning porta preći na USB-C standard, s tom razlikom da će biti ojačan Thunderbolt konekcijom.

Ovu tehnologiju zajednički su dizajnirali Intel i Apple, zasniva se na USB-C formatu. Ona omogućava uređajima veću brzinu protoka podataka od 40 Gbps, ali i podršku za prikazivanje slike na dva 4K monitora istovremeno. Ovo barem važi kada je u pitanju najnovija verzija ovog formata odnosno Thunderbolt 4, koji je kompatibilan i sa USB 4.0 konekcijama.

Prethodne verzije, kao što je prva, podržavala je prenos slike visoke rezolucije i podataka kroz jedan port, ali je radila sa Apple MiniDisplay Port portovima. Međutim, od treće iteracije, Thunderbolt je baziran na USB-C, a u svakoj novoj je osim toga, povećavana brzina prenosa podataka.

Modeli koji bi prema portalu koji je objavio sliku trebalo da sadrže ovu konekciju su navodno iPhone 15, iPhone 15 Plus i iPhone 15 Pro.

Prednost Thunderbolt konekcije u odnosu na standardni USB-C je veća brzina protoka podataka, jer najnoviji USB4 standardi nude brzine između 20 i 40 Gbps, tok Thunderbolt u startu podržava 40 Gbps.

Na iPhone uređajima ova tehnologija mogla bi, osim toga, da im omogući da imaju direktan video izlaz na spoljni ekran, bez ikakvih dodataka i to u 4K rezoluciji. Ova funkcionalnost je prisutna u nekim aktuelnim iPhone uređajima, ali ima više nedostataka, jer su za to potrebni dodaci kao što je Elgato kartica koja košta oko 500 dolara.

Međutim, tačne funkcionalnosti ove vrste konekcije na novim Apple telefonima, zavisiće od toga kako kompanija odluči da je primeni. To ćemo uskoro i zvanično videti, jer bi Apple trebalo da predstavi svoju iPhone 15 seriju polovinom septembra.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi