Kontranapad punom snagom, Mediatek Dimensity 9300 u klinču sa Apple A17

Svojim radikalnim pristupom u dizajnu i prisustvu isključivo Arm jezgara visokih performansi, predstojeći Mediatek Dimensity 9300 figurira kao jedan od najmoćnijih Android čipsetova, ozbiljno preteći čak i Apple A17 Bionic modelu

Kontranapad punom snagom, Mediatek Dimensity 9300 u klinču sa Apple A17

Druga polovina tekuće godine proteći će u znaku dolaska nove generacije mobilnih telefona. Apple predstavlja iPhone 15, koji će debitovati sa A17 procesorom. Na strani Android modela, očekuje se izlazak Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 i Mediatek Dimensity 9300 procesora. Ovaj drugi izgleda da donosi radikalan pristup i osetna poboljšanja kako bi se uspešno takmičio sa mnogo poznatijom konkurencijom. Sa 4+4 arhitekturom koja koristi verzije jezgara najboljih performansi, ovog puta će se uhvatiti u klinč i ravnopravno odmeriti snage sa Apple A17 konkurencijom.

Za razliku od Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 čipseta koji koristi jedno X4, pet Cortex A720 i tri Cortex jezgra klase A520, Dimensity 9300 je ovog puta primenio arhitekturu sa 4+4 fizička jezgra, obzirom da raspolaže sa četiri Arm Cortex-X4 super jezgra, uparena sa četiri Cortex A720 jezgra, uz potpuno odsustvo A520 jezgara male snage. Ovo je prva konfiguracija čipseta sa kompletno implementiranim jezgrima visokih performansi u Android svetu.

Dimensity 9300 stiže u „super tešku“ kategoriju

Prednost primene ovakvog dizajna arhitekture je u tome što rezultira vrhunskim performansama. Izvor iz ovog dela industrije čipova @zhì huìchipcaseinsider, objavio je vest da je Dimensity 9300, ovog puta napravio veliki korak napred i da ima priliku da direktno izazove CPU i GPU performanse Apple A17 Bionic čipseta.

Svi znamo da je Apple A-serija čipsetova nekada bila ispred svih CPU i GPU rešenja za mobilne telefone i da je tokom vremena sa novim verzijama, gotovo uvek održavala prednost u odnosu na Android modele. Prošle godine nije bilo nimalo lako za Snapdragon u nameri da sustigne performanse A16 Bionic čipseta. Još uvek postoji određeni jaz, a suvišno je reći kako se očekuje da A17 Bionic i ovog puta bude ispred konkurencije.

Ipak, tu su novi izazivači, a MediaTek Dimensity 9300 ovog puta bi mogao da predstavlja ozbiljnu pretnju i da se u punoj meri takmiči sa Apple A17 procesorom kako na polju CPU performansi, tako i u pogledu mogućnosti GPU jedinice, zahvaljujući  svom radikalnom dizajnu, a što je danas zaista retkost.

Naravno, ni Apple nije bez svojih aduta. Na kraju krajeva, A17 će iskoristiti sve prednosti najnovijeg TSMC 3 nm procesa proizvodnje, što mu obezbeđuje određenu prednost u odnosu na Snapdragon 8 Gen 3 i Dimensity 9300 4nm, što se pre svega odnosi na činjenicu efikasnije potrošnje i bolje autonomije rada u najmanju ruku. Međutim, kada su u pitanju sirove performanse procesiranja, Mediatek Dimesity 9300 ovog puta izgleda kao dostojan takmičar koji se baš nameračio da sa trona skine Apple A-seriju. Da li će tako nešto da se desi, ostaje da sačekamo prve jesenje dane kada se očekuje premijera nove generacije telefona baziranih oko pomenutih čipsetova, prenosi Kuai Technology.

Šta mislite onako iskreno i realno, ima li neko šanse da predstavi brži i bolji procesor za mobilne telefone i svrgne Apple sa trona koji godinama čvrsto drži?

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Biću (prijatno) iznenađen ako se ovo ispostavi tačnim.

    Najmoćniji čipset, te ekosistem hardvera i softvera su dva najjača aduta koja Apple ima na raspolaganju. Ukoliko bi ostali bez prvog, bio bi to osetan udarac, koji im je možda i preko potreban i koji nikako da stigne.

    Ako se ostvare glasine:

    1. tvrdoglavo držanje iphone 15 modela na osvežavanju od svega 60Hz u doba kada prosečni model srednje klase ima amoled ekran sa osvežavanjem od makar 90Hz
    2. Prošlogodišnji A16 čipset na istom
    3. Povećanje cena u odnosu na prošlogodišnje modele
    4. Izlazak moćnijih čipsetova na Android uređajima poput navedenog Mediateka

    To bi mogla da bude savršena oluja koja će učiniti iphone 15 većim prodajnim fijaskom od čak i iphone 14-ice.

    Navijam za Mediatek, svaka konkurencija je odveć dobrodošla za nas korisnike.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi