Malo drugačiji modularni Fairphone 4 posle dve godine stiže u SAD

Modularni Fairphone 4 pametni telefon posle više od dve godine od lansiranja u Evropi, kompanija Murena ga donosi u SAD, ali bez Android operativnog sistema

Malo drugačiji modularni Fairphone 4 posle dve godine stiže u SAD

Kompanija Murena u SAD donosi modularni Fairphone 4 pametni telefon posle više od dve godine od njegovog lansiranja u Evropi, ali bez Android operativnog sistema, piše GSM Arena. Murena je inače specijalizovana za „de-guglanje“ Android telefona, odnosno uklanjanje Google servisa na pametnim uređajima.

Umesto Android operativnog sistema, ovaj telefon će pokretati Murena operativni sistem koji se zove “/e/OS”. Ovaj operativni sistem, kompanija opisuje kao “fokusiran na privatnost, namenjen korisnicima koji su oprezni u deljenju svojih podataka sa tehnološkim gigantom Google”. Doduše, ne kao Liberty Phone od 2.200 USD, ali imaju nekih dodirnih tačaka.

On tako ima sopstvenu prodavnicu aplikacija, kao i Murena Cloud za stvari kao što su mejlovi, kalendar i rezervno memorijsko skladište. Njena prodavnica aplikacija ističe privatnost u svakoj aplikaciji, ali i dalje dobija neke aplikacije iz Google Play prodavnice. Ipak, kompanija tvrdi da ne deli nikakve privatne podatke sa Google kompanijom u tom procesu.

Modularni telefoni su, inače, vrsta telefona koji omogućavaju korisnicima da ih lako prilagode i nadograde zamenom pojedinačnih hardverskih komponenti, odnosno modula. U prevodu, telefon kojeg korisnici lako mogu rasklopiti i ponovo sastaviti, kao neku vrstu slagalice.

Ocena popravljivosti koju ovaj telefon inače ima je 10/10 sa sajta iFixit, što je zaista veoma redak prizor u svetu.

Fairphone 4 u SAD će biti dostupan sa 6/128 GB ili 8/256 GB radne i memorije za čuvanje podataka. Uz funkcionalnosti koje sa sobom nosi, podržava i microSD proširenje memorije, a modularni sistem podrazumeva zamenu delova standardnim šrafcigerom. On još ima podršku za 5G kao i dual-SIM.

Ostatak specifikacija telefona su u skladu sa uređajima koji su debitovali 2021. To znači LCD ekran veličine 6,3 inča sa rezolucijom 1080×2340 piksela i brzinom osvežavanja od 60 Hz.

Pokreće ga Snapdragon 750 čipset, a sadrži trostruku zadnju kameru sa 48 MP na glavnoj, 48 MP sa autofokusom na ultraširokoj i 3D ToF senzoru. Selfi kamera ima 25 MP, a baterija je jačine 3905 mAh sa podrškom za žično punjenje od 20 W.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi