Micron najavio najmanji UFS 4.0 čip za skladištenje podataka u pametnim telefonima

Američki proizvođač čipova Micron najavio je najmanji UFS 4.0 čip za skladištenje podataka u pametnim telefonima sa dimenzijama od samo 9x13 milimetara

Micron najavio najmanji UFS 4.0 čip za skladištenje podataka u pametnim telefonima

Vodeći američki proizvođač memorije Micron predstavio je svoj najnoviji proizvod u ovoj oblasti na tehnološkom MWC 2024 kongresu. U pitanju je najmanji UFS 4.0 čip, tačnije rečeno najkompaktniji čip paket do sada za skladištenje podataka u pametnim telefonima.

Iako je novi UFS 4.0 čip dimenzija samo 9×13 milimetara, on i dalje nudi kapacitet do 1 TB prostora za čuvanje podataka. Tu su i odlične performanse, sa 4300 MB/s sekvencijalnog čitanja kao i 4000 MB/s za pisanje, ističe kompanija.

Glavni razlog za razvoj malog čipa koji će obezbeđivati skladišni prostor je povratna informacija od proizvođača pametnih telefona, koji žele više prostora za veće baterije u svojim telefonima.

Tako je Micron razvio proizvod u svojim laboratorijama širom SAD, Kine i Koreje, a napravio ga je na svojoj 3D NAND tehnologiji sa 232 sloja. Novi UFS 4.0 čip ima površinu manju za 20 posto u poređenju sa 11×13 mm rešenjem koje je lansirano prošlog juna.

Ova redukcija trebalo bi da smanji potrošnju energije bez ugrožavanja ukupnih performansi. Uz to Micron je uveo HPM (High-Performance Mode), svojstvenu funkciju koja treba da optimizuje performanse tokom intentivne upotrebe pametnih telefona, što donosi 25 posto veću brzinu kada je HPM omogućen.

Trenutno, Micron proizvođačima telefona šalje uzorke svog novog UFS 4.0 skladišta u tri varijante: 256 GB, 512 GB i 1 TB.

Više o novitetima sa ovogodišnjeg MWC sajma pratite na našem sajtu, kao i u direktnom izveštavanju redakcije na društvenim mrežama i YouTube kanalu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi