SAD neće tolerisati kinesku zabranu upotrebe Micron čipova

Američka sekretarka Đina Rejmondo izjavila je da SAD „neće tolerisati“ kinesku zabranu upotrebe američkih Micron čipova, ocenivši je kao ekonomsku prinudu

SAD neće tolerisati kinesku zabranu upotrebe Micron čipova

Sjedinjene Američke Države blisko sarađuju sa saveznicima na rešavanju kineske „ekonomske prinude“, izjavila je u subotu sekretarka za trgovinu SAD Đina Rejmodno. Pod ekonomskom prinudom ocenila je zabranu upotrebe američkih Micron čipova u Kini „bez osnova“ koju, kako kaže, SAD neće tolerisati.

Kina cilja jednu američku kompaniju bez ikakve osnove, što u SAD vide kao ekonomsku prinudu kojoj se čvrsto protive i smatraju da neće biti uspešna, rekla je Rejmondo na konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

Ona, međutim, nije najavila na koji će način tačno SAD sa saveznicima da se usprotivi ovoj kineskoj odluci, s obzirom na to da je na snazi već niz sankcija prema Kini kojima je pooštren izvoz poluprovodnika u tu zemlju.

Kina je prošle nedelje objavila da proizvodi američke kompanije Micron nisu prošli bezbednosnu reviziju, te da u skladu sa tim zabranjuje njihovu kupovinu i korišćenje u svojoj ključnoj infrastrukturi.

Odluka je došla usred već zategnutih kinesko-američkih odnosa oko tehnologije čipova, i izgleda kao odgovor na niz sankcija koje je Vašington prethodno uveo Kini po pitanju tehnologije poluprovodnika, kojima se nedavno pridružio i susedni Japan. Posle G7 samita održanog upravo u Japanu, na kom je Micron najavio investiciju od više milijardi dolara u proizvodnju čipova u toj zemlji, stiže i mera kineskih vlasti.

Borba za tržište čipova

SAD su osim strožih izvoznih kontrola poluprovodnika ka Kini, prethodno sankcionisale i kineskog rivala kompanije Micron odnosno Yangtze Memory Technologies da kupuje određene američke proizvode. S obzirom na to, ne deluje da je kineska odluka došla „bez ikakvog osnova“ kako tvrdi američka sekretarka.

Proizvodnja čipova postaje sve razvijenije svetsko tržište, pa su se tako u ovoj borbi osim Kine, Japana i SAD našle i južnokorejske firme Samsung, SK Hynix, kao i tajvanski TSMC. Nakon kineske odluke prema američkoj Micron kompaniji, akcije južnokorejskih proizvođača čipova su porasle za skoro jedan posto.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (4)
 1. MegaSkot

  US administracija ne dodiruje baš nogama travu.

 2. Cineman

  US administracija ne dodiruje baš nogama travu.

  Since 1963.

 3. Kada oni blokiraju Kineze onda je valjda u redu. Svašta. Definitivno ovo ne vodi u dobrom pravcu, što se tiče razvoja mikroprocesorske tehnologije, ali s druge strane će naterati Kineze da sami razvijaju svoju arhitekturu, što će im na duži rok biti itekako bitno.

 4. Mechanicial

  "neće tolerisati" je postala stvar fikcije, neka najveći zlikovci osjete svoj recept, zlikovci

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi