Najnoviji 4K Chromecast bi mogao da reši dosadašnje probleme sa nedostakom memorije

Uprkos tome da još uvek košta tričavih 50 dolara, novi 4K Chromecast bi mogao da dobije novi „daljinac“ i više memorije za čuvanje podataka

Najnoviji 4K Chromecast bi mogao da reši dosadašnje probleme sa nedostakom memorije

Izgleda da Google sprema još jedan Google TV HDMI „privezak“. 9to5Google tvrdi da je u pripremi novi 4K Chromecast model sa Google TV funkcijom. U pitanju je  naslednik sada već zastarelog modela iz 2020. godine koji ćemo ruku na srce, nikada nije bio prikladan za tu namenu. Nova i naprednija verzija će biti u ponudi  zajedno sa HD modelom iz 2022. godine

Informacije koje su trenutno u opticaju kažu da će se novi uređaj prodavati po identičnoj ceni od 50 dolara i stiže sa novim daljinskim upravljačem. Novi procesor je glavno poboljšanje i  primarni razlog da se odlučite za nabavku novog uređaja. Trenutni 4K Chromecast koristi Amlogic S905X3 (Cortex A55 CPU), a ako se Google bude držao Amlogic procesora, dobra nadogradnja bi bila predstojeći Amlogic S905X5.

Pored bržih CPU i GPU jezgara, novija verzija čipseta podržava i AV1 hardversko dekodiranje video signala, standard koji Google favorizuje u svom ekosistemu video servisa posebno kada je u pitanju YouTube i njegov propusni opseg potreban za glatko uživanje u video sadržajima visoke rezolucije.

Zbog toga je AV1 postao preduslov za pojedine, nove uređaje kao preduslov da bi se instalirala YouTube aplikacija. Uprkos tome što je ovaj standard Google forsirao konkurentima kao što je Roku, njegova trenutno najbolja Chromecast verzija još uvek nema hardversku podršku za AV1 hardversko dekodiranje. Tehnički gledano, S905X5 još nije ozvaničen, tako da nemamo punu specifikaciju novog čipseta, ali partneri uveliko o tome pričaju još od prošle godine.

Glavna mana dosadašnjih Chromecast Google TV uređaja je nedostatak memorije

Prva stvar koju treba novom Google TV uređaju u kontekstu rada sa sadržajima visoke rezolucije, a realno mu je potrebna već godinama unazad, je više prostora za čuvanje podataka. Google hardver bi trebalo da pravi uređaje koji su namenski napravljeni za Google softver, ali 4K i HD Chromecast uređaji sa Google TV funkcijom nikada nisu bili na visini zadatka, zbog tehničkih nedostataka i samo 8 GB ukupne memorije ugrađene na samom uređaju. U ranim Chromecast danima kada su ovi „ključiči“ pokretali prilagođeni OS i prikazivali samo video strimove, to je bilo u redu.

Međutim u vremenu kada novi uređaji pokreću punu verziju Android operativnog sistema, zajedno sa Google Play prodavnicom i pristupom milionima aplikacija koje je moguće instalirati, 8 GB memorije ni izbliza nije dovoljno.

Na trenutnim Google TV „ključićima“, samo oko polovine od 8 GB raspoložive memorije je dostupno korisniku nakon što je operativni sistem i sistem particija zauzmu. Tako da na kraju, gotovo nema mesta za instalaciju aplikacija. Nemojte ni pomišljati o instalaciji igara jer u primeru veoma popularnog Genchin Impact naslova, potrebno je minimum 20 GB memorije za instalaciju.

Najjeftiniji Android telefoni od 100 USD se trenutno isporučuju sa minimum 32 GB prostora za čuvanje podataka, a čak i to će biti teskobno malo za većinu korisnika. Nedostajući prostor za čuvanje podataka i manjak memorije u postojećim Chromecast modelima je zapravo posledica ekonomske računice i nastojanja kompanije Google da jeftino prodaje svoje uređaje. Sa druge strane mu se to vraća kao bumerang efekat u vidu sve većeg nezadovoljstva korisnika zbog užasno lošeg korisničkog iskustva u realnom radu i svakodnevnoj upotrebi. Sve preko minimalnog broja aplikacija za striming, rezultirati porukama o grešci usled nedostatka memorije.

Nedostatak prostora za čuvanje podataka je verovatno razlog zašto su trenutni modeli Chromecast uređaja sa Google TV funkcijom, zaglavili na Android 12 verziji operativnog sistema. Jednostavno nema mesta u raspoloživoj memoriji gde bi se preuzeli podaci za veliko softversko ažuriranje. Novi uređaj bi verovatno došao sa Androidom 14 ili možda čak Android 15 verzijom i nadamo se da će ovaj put imati dovoljno memorije za buduća ažuriranja, ali i instalaciju željenih aplikacija.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi