Novi Apple iPad stiže sa OLED tehnologijom, znači li to da smo završili sa erom LCD ekrana?

Kompanija Apple će tokom naredne, 2024. godine pustiti u prodaju novi Apple iPad Pro model tablet računara sa OLED ekranima u dijagonali od 11 i 13.1 inča koji će stizati iz pogona kompanija Samsung i LG

Novi Apple iPad stiže sa OLED tehnologijom, znači li to da smo završili sa erom LCD ekrana?

Kompanija iz Kupertina planira da tokom naredne godine proizvode 10 miliona Apple iPad Pro uređaja sa OLED ekranima. Samsung će isporučiti 4 miliona ekrana za novi Apple tablet računar, dok će drugi južnokorejski elektronski gigant, kompanija LG učestovati u proizvodnji preostalih 6 miliona OLED ekrana.

Najnoviji izveštaji govore da se kompanija Apple neće zaustaviti samo na najskupljem tablet modelu, već da će i iPad Mini takođe dobiti OLED tehnologiju, kao i iPad Air linija proizvoda.

LCD postaje istorija na Apple iPad uređajima

Zbog toga su mnogi skloni tvrdnji kako je Apple definitivno završio sa erom korišćenja LCD ekrana u svojoj iPad liniji uređaja. Zbog takve strategije u budućnosti, Apple planira da proširi listu dobavljača od kojih će nabavljati OLED ekrane.

U poređenju sa LCD i mini-LED ekranima koji se trenutno koriste u iPad liniji tablet uređaja, princip OLED tehnologije leži u činjenici korišćenja višestrukih finih slojeva filmova sačinjenih od poluprovodnika dobijenih iz organskih i luminiscentnih materijala kroz koje se propušta električna struja da bi se postigla emisija svetlosti.

Najveća prednost OLED tehnologije je što može da kontroliše svaki piksel pojedinačno, tako da može vrlo precizno kontrolisati emisiju svetlosti i time postigne da prikaz slike bude gotovo savršeno čist i kristalno bistar.

Pošto OLED može direktno da isključi svetlo na pojedinačnom pikselu kada je to potrebno, efekat tamnih površina je gotovo neverovatan, prenosi MacRumors.

Pored skoro perfektnog nivoa kontrole svetla, OLED ima i svojih nedostataka koji se vremenom moraju poboljšati, kao što su: boja, brzina odziva i ugao gledanja.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi