Nvidia RTX 5090 bi mogao biti ne samo moćniji, već i tanji nego prethodnici

Nvidia RTX 5090 bi mogao imati tanji dizajn sa dva slota i dva ventilatora, prema najnovijim glasinama. Saznajte više o očekivanim karakteristikama i efikasnosti hlađenja

Nvidia RTX 5090 bi mogao biti ne samo moćniji, već i tanji nego prethodnici

Predstojeći Nvidia RTX 5090 ponovo izaziva interesovanje zbog mogućeg tanjeg dizajna sledeće generacije. VideoCardz je primetio da je Kopite7kimi, poznati izvor za GPU procurele informacije, objavio da će Nvidia verzija RTX 5090 (Founders Edition) biti grafička kartica sa dva slota. Iako se to možda ne čini naročito tanko, za GPU perjanicu itekako jeste. RTX 4090 zauzima tri ili više slotova, što zahteva mnogo prostora unutar kućišta računara.

Procurile informacije dalje objašnjavaju da će RTX 5090 biti kartica sa dva ventilatora, sa hlađenjem koje će kontrolisati temperature Blackwell flagship GPU-a.

GeForce RTX 5090 će imati efikasniji i tanji sistem hlađenja

Kako smo već napomenuli, očekuje se veliki skok u performansama sa RTX 5090, što postavlja pitanje koliko će energije koristiti i koliko dobro će hlađenje morati da bude ako je dizajniran kao kompaktnije rešenje u sledećoj generaciji flagship-a.

Za one koji prate GPU tematiku, ova glasina može biti teška za poverovati. Uostalom, treba biti skeptičan prema bilo kojoj spekulaciji pre zvaničnog izdanja. Međutim, ovo nije prvi put da se čuje o tanjem RTX 5090, verovatno zbog drugačijeg pristupa dizajnu koji Nvidia primenjuje u ovom slučaju.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Kopite7kimi nije komentarisao potencijalnu potrošnju energije RTX 5090, ali je rekao: “Siguran sam da je dizajn hlađenja efikasniji.” Ovo svakako pobuđuje interes, jer bi RTX 5090 mogao doneti bolje performanse za gaming GPU-ove dok bi sama karta bila značajno tanja.

Da li sve ovo zvuči previše dobro da bi bilo istinito? Možda, ali moraćemo da sačekamo i vidimo. Čekanje bi čini moglo potrajati, jer bi RTX 5080 mogao biti prvi Blackwell GPU koji će biti objavljen, prema trenutnim glasinama. Ipak, RTX 5090 možda neće mnogo kasniti za njim, piše Tech Radar.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi