Objavljeni slajd otkriva da je Snapdragon 8 Gen 4 čip sa Oryon jezgrima izrađen u 3 nm

Novi Snapdragon 8 Gen 4 čipset donosi moćan Oryon CPU na 3nm čipu uz 35% bolje performanse.

Objavljeni slajd otkriva da je Snapdragon 8 Gen 4 čip sa Oryon jezgrima izrađen u 3 nm

Qualcomm-ova sopstveno dizajnirana Oryon CPU jezgra će uskoro debitovati na tržištu pametnih telefona. Objavljeni deo tehničkog dokumenta otkriva da su na putu dva modela – SM8750 i SM8750P. Pretpostavlja se da “P” označava “Performance” i može biti sličan “AC” varijantama koje smo videli kod prethodnih Snapdragon čipova.

Snapdragon 8 Gen 4 je proizveden uz pomoć na 3-nm proizvodnog procesa, najverovatnije u TSMC pogonima. CPU će biti u konfiguraciji 2+6 jezgara, kao što je viđeno u Geekbench testu, ali nije jasno da li je to osam Oryon jezgara ili samo dva Oryon plus šest Cortex jezgara.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Za razliku od Snapdragon X čipova, koji su namenjeni „Windows on ARM“ laptop računarima, Snapdragon 8 Gen 4 mora da se uklopi u toplotna i energetska ograničenja džepnog uređaja. Bez obzira na konfiguraciju, Gen 4 čip nadmašuje Gen 3 za 35% u testovima sa jednim aktivnim jezgrom i za 30% u testovima sa više jezgara. To se odnosi na preliminarne Geekbench testovima, što znači da ima još prostora za poboljšanje.

Slajd takođe obećava novu Qualcomm Adreno 8-seriju GPU-a sa poboljšanjima u performansama i efikasnosti u poređenju sa Serijom 7. Dodatno, čip će podržavati četvoro-kanalni LPDDR5X RAM.

Zanimljiv je “Low-Power AI” (LPAI) – sistem namenjen je za stalno uključene funkcije poput praćenja zvuka, kamere i senzora. Naravno, biće tu i moćni NPU kada je uređaj aktivan.

Snapdragon 8 Gen 4 će podržavati mmWave i sub-6 GHz 5G (Rel. 17), Wi-Fi 7 (802.11be), Bluetooth 5.4 i UWB (FastConnect 7900). Više brendova dizajnira flagship modele telefona sa Snapdragon 8 Gen 4, ali Xiaomi navodno ima prednost i biće prvi koji će lansirati telefon sa novim čipom. To bi trebala da bude Xiaomi 15 serija, koja bi mogla biti predstavljena u oktobru, ubrzo nakon samog Snapdragon 8 Gen 4 čipseta čiji je izlazak zvanično potvrđen za oktobar, prenosi GSM Arena.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi