Ogromni, savitljivi MacBook mogao bi da otme mesto savitljivom Apple telefonu

Apple i dalje nije ušao u industriju preklopnih uređaja, a izgleda ćemo zasad videti samo jedan takav – savitljivi MacBook umesto preklopnog iPhone uređaja

Ogromni, savitljivi MacBook mogao bi da otme mesto savitljivom Apple telefonu

Američki gigant Apple za budućnost planira navodno samo jedan preklopni uređaj, a to nije ni iPad, ni iPhone sa savitljivim ekranom, već ogromni, savitljivi MacBook koji bi mogao služi i kao iPad. Kompanija navodno uveliko radi na MacBook uređaju dužine dijagonale 20,3 inča koji u proizvodnju neće videti do 2027, što znači da bi ovakav uređaj bio spreman za tržište tek početkom 2028. godine.

Savitljivi MacBook u ovom kontekstu u stvari podrazumeva laptop sa jednim velikim ekranom koji se preklapa, a iako se svi laptop uređaji preklapaju, ovaj zanimljivi uređaj bi imao virtuelnu tastaturu osetljivu na dodir. Dakle, praktično kao dva iPad uređaja u jednom.

Sve ove informacije potiču od poznatog industrijskog analitičara koji se zove Ming-Či Kuo, koji je na svom Twitter (X) nalogu o ovoj temi pisao i odgovarao na pitanja svojih pratilaca. Među pitanjima su bila i ona koja traže odgovore na to da ći će Apple i kada lansirati savitljivi iPhone ili iPad, ali su odgovori bili odrični.

Najnovija Kuova informacija svakako dobija na težini, ne samo zbog njegovog ranijeg integriteta, već i zbog drugih nedavnih spekulacije da Apple razvija savitljivi uređaj, ali da je u pitanju „veći uređaj“ od telefona, što, bar za sada, isključuje savitljivi iPhone. Uz to, još pre dve godine su insajderi tvrdili da će savitljivi MacBook stići 2027. godine, pa bi ovo mogao da bude upravo taj uređaj koji je još uvek u razvoju, i to otprilike u skladu sa planom.

Očigledno je da je postizanje savršenog savitljivog ekrana težak zadatak – mehanizam mora da bude dovoljno robustan i trajan kako ne bi izazvao probleme. I s obzirom da Apple uvek teži dizajnu koji će od njegovih uređaja stvoriti jedan osećaj posedovanja nečeg „elitnog“, biće važno da bilo koji oblik savijanja ekrana bude ujedno i dovoljno bezbedan.

Sve to, pritom, treba postići bez prevelikih troškova. Krajnji proizvod bi tako mogao da bude izuzetno prenosni laptop koji se pretvara u ogroman ekran kada je to potrebno. Skeptici sumnjaju da se ovaj projekat lako i uspešno može ostvariti, posebno ukoliko uzmemo u obzir da Apple kaska za drugim kompanijama na ovom polju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. NovemberWhisky

    Ovo ce da kosta $5.000, mozda i vise

  2. Neće.

    Neće ni da postoji dalje od koncepta.

    I da ga naprave, koji sistem će da radi na njemu? Da imaju kapacitet za novi OS, do sad bi već postojala indicija da će MacOS da bude prilagođeniji za tač, ili iPadOS da bude prilagođeniji za desktop aplikacije, međutim ništa od tog.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi