Otkrivena arhitektura Snapdragon X Elite procesora - iznenađujuća otkrića

Snapdragon X Elite se takmiči sa Apple M4 čipom uprkos inferiornijioj tehnologiji pakovanja tranzistora, a nove analize otkrivaju iznenađujuće detalje o njegovoj arhitekturi i dizajnu

Otkrivena arhitektura Snapdragon X Elite procesora - iznenađujuća otkrića

Prvi laptop računari sa Snapdragon X Elite procesorima počeli su da se isporučuju u junu ove godine. Ovaj ARM-bazirani čip se izdvaja u poređenju sa Intelovim procesorima pre svega zbog svoje superiorne energetske efikasnosti. S jedne strane, to znači mnogo duži vek trajanja baterije, dok s druge strane omogućava tanje i lakše uređaje, jer više nisu potrebni glomazni rashladni sistemi. Bar tako kaže marketing.

Iako je Qualcomm prvobitno tvrdio da je postigao značajnu efikasnost, detaljne informacije o arhitekturi čipa bile su prilično oskudne i nedostupne, sve do sada.

U najnovijim vestima, otkrivene su slike jezgra i distribucija modula Snapdragon X Elite* čipa, i upoređene sa Apple M4 procesorom, što je dovelo do nekoliko iznenađujućih otkrića.

Snapdragon X Elite je tek neznatno veći od Apple M4

Snapdragon X Elite ima površinu jezgra od 169,6 kvadratnih milimetara, što je gotovo isto kao kod Apple M4 procesora. Međutim, Snapdragon koristi TSMC-ov 4 nm proces, dok je Apple M4 izrađen koristeći napredniji 3 nm proces.

Ovo znači da Apple M4 može da spakuje više tranzistora po kvadratnom milimetru u poređenju sa Snapdragon X Elite-om. Kada se procesi smanjuju, razmak između tranzistora opada, što omogućava više tranzistora na istoj površini jezgra. Dakle, Apple M4 verovatno ima veći broj tranzistora, što ukazuje na potencijalno bolje performanse i energetsku efikasnost. Ali iznenađujuće, razlika u performansama i efikasnosti nije toliko velika kao što bi se moglo očekivati.

Iako je gustina kojom se pakuju tranzistori važan faktor, na performanse značajno utiču i arhitektura, dizajn (npr. broj CPU jezgara, veličina keša, brzina takta), kao i optimizacija. Na primer, dizajn pojedinačnih jezgara i upotreba AI akceleratora takođe imaju veliku ulogu.

Veći CPU klaster i relativno kompaktan GPU

Snapdragon X Elite dolazi sa do 12 Oryon CPU jezgara, kodnog naziva Phoenix, sa površinom od 2,55 mm² po jezgru. Ovo je nešto manje od Apple M4 3mm² po jezgru i isto kao kod A16 procesora. Svako jezgro ima 192 KB L1 keša za instrukcije i 96 KB L1 keša za podatke, dok svaka grupa od četiri jezgra deli 12 MB L2 keša (ukupno 36 MB). Dok CPU klaster zauzima značajno više prostora, Adreno X1 GPU je relativno kompaktan, sa površinom od samo 24,3 mm², što je 25% manje u poređenju sa grafičkim jezgrom na Apple M4 procesoru, piše Gizmochina.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi