Pad cena Sony PlayStation 5 konzole izvestan, Pro verzija najverovatnije na jesen

Najnovije glasine tvrde da se očekuje uskoro talas sniženja cena postojećeg modela Sony PlayStation 5 gejming konzole, dok se nova „Pro“ verzija očekuje u novembru ove godine

Pad cena Sony PlayStation 5 konzole izvestan, Pro verzija najverovatnije na jesen

Prema informacijama dobro obaveštenih insajdera koji imaju pouzdanu istoriju preliminarnih informacija, očekuje nas sniženje cena aktuelne Sony PlayStation 5 gejming konzole širom tržišta Evrope i SAD-a. Razlog za ovakav potez je čišćenje starih lagera i priprema tržišta za dolazak novog i boljeg modela – Sony PlayStation 5 Pro, a koji se očekuje na jesen.

Biće zanimljivo videti koliko će biti pojeftinjenje postojećeg modela jer je cena Sony PS5 konzole povećana u Evropi i drugim zemljama zbog inflacije. Da li će se cena vratiti na prethodni iznos ili će biti još manja, uskoro ćemo imati prilike i sami da se uverimo.

U međuvremenu, kompanija Sony prema rečima insajdera iz ovog dela industrije Tomija Hendersona, priprema novi model kao svojevrsnu među-generaciju sa unapređenjima koja treba da osveže i unaprede karakteristike postojeće konzole za igranje.

Sony PlayStation 5 pojeftinjuje – pravi se prostor za „Pro“ verziju

Trenutno se razvoj novog modela nalazi u fazi projekta pod nazivom Trinity koji je aktuelan još od početka 2022. godine. Predviđeni datum za lansiranje novog Sony PS5 Pro modela je novembar 2024. godine. Najnovije glasine tvrde da će unapređena verzija doneti bolje Ray Tracing mogućnosti i 8K režim visokih performansi. Uz to idu i bolje performanse tj. veći frejmrejt u 4K rezoluciji.

Poboljšanje Ray Tracing performansi je svakako dobrodošlo jer na postojećim modelima aktuelne generacije gejming konzola se nalazi prilično slabašan hardver sa diskutabilnim mogućnostima u pogledu podrške novijim igrama i naslovima koji tek treba da izađu.

Iako ova preliminarna informacija ne odaje previše tehničkih detalja, pominju se pojedine specifikacije kojima je moguće naslutiti da će PS5 Pro verzija dobiti novi grafički procesor, odnosno  30 Work Group Processors, a što bi trebalo da znači prisustvo 60 računskih jedinica, umesto 36 sa koliko raspolaže aktuelna verzija konzole. Spominje se povećani transfer memorije od 18000 MT/s u odnosu na 14000 MT/s koliko može da izgura postojeći Sony PS5 model.

Ukoliko pak Sony PlayStation 5 Pro izađe iduće godine, velika verovatnoća je da će dobiti AMD FidelityFX Super Resolution 3 (FSR 3) podršku, predstavljenu prethodne jeseni kao odgovor na Nvidia DLSS 3 tehnologiju. Prema rečima AMD-a, FSR 3 će koristiti interpolirane frejmove kako bi udvostručio performanse.

Naime, njima uspeva već sada uz upotrebu FSR 2 tehnologije da izračunaju mnogo više piksela nego što imaju uzoraka u postojećem frejmu pa su u mogućnosti da ih naprave još više uvođenjem interpoliranih frejmova. To će omogućiti dupliranje performanse i dvostruko veći frejmrejt u igrama.

Ukoliko se sve to desi i kada, interesantno će biti kako će Microsoft reagovati kada je u pitanju njihova linija Xbox gejming konzola jer prema rečima pomenutog insajdera, on nema bilo kakve indikacije da gejming industrija ovog puta ima potrebe za bilo kakvom među-generacijske verzije gejming konzole, prenosi wccftech.  

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (8)
  1. Miloš Baljko

    Prvo PS5 pro je u domenu spekulacije, jos uvek nemamo potvrdu od Sonija zvanicno, ove specifikacije koje ste naveli su tek ono cisto nagadjanje i pricanje napamet, mislim da su to preambiciozne i nerealne eventualne mogucnosti Pro verzije, ako gledamo koliko je PS4 pro bio jaci od base modela, ovo navedeno je u domenu sci -fi filma. Mislim da PS5 nije bas toliko slabasan kako tvrdite, mislim za hardwer od 500-600 evra ne treba ni ocekivati neka sada cuda od grafike, problem je u pojedinim developerima na koji nacin ce i da li ce maksimalno iskoristiti hardver konzole. Pa tako imamo recimo insomniac studio, to je jedan po meni od najtalentovanijih studija koje sony ima, pored guerilla games, socker puncha i santa monice. Konkretno insomniac je po meni napravio cudo sa Spajdermonom iz 2018, dodatno unapredio grafiku u MM, imati 4k nativni, ray tracing u 30 fps/ ili dinamicni 4k 60 fps i RT je za konzolu remek delo. A videli smo ksko ce izgledati i SM2, na jos vecem grafickom nivou. Dok neki drugi studiji na pr. Techland u dying lightu 2, jedva da je izvukao 1080p 30 fps i ray tracing samo na senkama bez refleksija. Znaci kao sto sam rekao puno puno zavisi i od developera i njihovog umeca. Kako god bude bilo, posto vec imam ps5, mislim da necu uzimati pro verziju, jer za godinu dve, izacice i ps6🙂

  2. Znači preskaču SLIM model koji je bio ustaljena praksa u evoluciji prethodnih generacija PlayStation konzola?

  3. Videćemo, niko nije rekao da preskaču bilo šta. Najverovatnije će i biti prvo neka slim verzija, a pro tamo za dve godine. Slim bi trebao biti digital uz mogućnost dodavanja disk drajva, to su navodno insajderske informacije. Ostaje da vidimo, nije novembar daleko... 😁

  4. Miloš Baljko

    Znači preskaču SLIM model koji je bio ustaljena praksa u evoluciji prethodnih generacija PlayStation konzola?

    Ne preskacu drug, bice verovatno manjih gabarita, manjim cipom, verovatno u 5mm, seriju koju ja imam 1200 je vec u 6mm, laksa, manje trosi, ova ce biti sa mogucnoscu dadavanja naknadno disk citaca.

  5. Miloš Baljko

    Videćemo, niko nije rekao da preskaču bilo šta. Najverovatnije će i biti prvo neka slim verzija, a pro tamo za dve godine. Slim bi trebao biti digital uz mogućnost dodavanja disk drajva, to su navodno insajderske informacije. Ostaje da vidimo, nije novembar daleko... 😁

    Replicirao sam CZ99, da ne ce biti slim verzije, tj da preskacu. Stvarno malo su bezveze ovo izveli, ako gledamo u proslosti, imao si base model, posle 2 ili koliko god. Cisto slim verziju, to je to. Ovo sada sa PS5, dobili smo na day one model sa disk citacem i digitalni model, taj digitalni bi se mogao nazvati i slim verzijom. Sada opet izbacuju slim samo sa mogucnoscu ubacivanjem disk citaca. Naravno taj tzv. slim pretpostavljam da ce biti manjih gabarita, cipom od 5mm najverovatnije i jos redukovanijim heatsinkom, i jos nekih komponenti, zbog toga ce i cena biti redukovana, barem u EU i Americi, kod nasih sklapera pitanje🤔. Sto se tice PRO verzije, mislim da je veliko pitanje sta ce biti unutra, cak i da bude kao sto su ovde na benchmarku najavili, mada cisto sumnjam, tesko da ce to moci vrteti native 4k, stabilnih 60 fps i RT u isto vreme, ai poprilicno su zakasnili, kraj 2024, pocetak 2025, 5 godina od izlaska PS5, pa za 2 godine bice i PS6🙂. LIcno, imam PS5 i ne nameravam da uzmem pro, kada bude i ako bude izasao.

  6. Ma ništa ne fali petici, samo nam treba još neki Insomniac studio... 😁

  7. Labello

    Ma kakav Pro, nema jos ni jedna igra koja je samo za PS5, da iskoristi hardver, nego dobijamo presminkane PS4 verzije. Ne vidim potrebu za PRO verzijom, Slim da, jer je takva tradicija generacijama. Videcemo, ali ne vidim sta ce taj PRO da mi ponudi vise nego obicna verzija jer kao sto rekoh, prvenstveno nemamo zahtevne iskljucivo next gen igre.

    Kad se obicna Petica bude mucila i gusila, onda je vreme za Pro. Ovim tempom cemo pre do sestice, nego da oznoje peticu.

  8. nidzakv

    Sto se mene tice, samo nek promene izgled na nešto neutralno.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi