Pet proizvoda sa CES 2024 sajma zbog kojih bismo mogli da se zapitamo: čemu?

Tehnološka industrija donosi gomilu korisnih novotarija, ali i onih koji to baš i nisu, kao pet proizvoda sa CES 2024 kojima svrsishodnost nije najbolji drug

Pet proizvoda sa CES 2024 sajma zbog kojih bismo mogli da se zapitamo: čemu?

Na različite načine, predstavnici industrije tehnologije vole sa entuzijazmom da predstavljaju, a onda naravno i prodaju svoje najnovije i najbolje ideje. Prezentacije ideja i proizvoda često znaju da budu brze i agresivne, zbog brzog načina života koji živimo, ali možda i da ne bismo odustali od kupovine ukoliko bismo zadržali pažnju na jednom proizvodu nešto duže. Isto to važi i za uređaje na tehnološkim sajmovima, a portal Engadget koji je izveštavao direktno sa onog u Las Vegasu ovog januara, izdvaja pet proizvoda sa CES 2024 za koje tvrdi da nemaju odgovor na pitanje: zašto?

Prvi od pet proizvoda sa CES 2024 je LG bežični transparentni OLED TV

LG je došao na CES sa bežičnim 4K OLED televizorom dužine dijagonale 77 inča koji je transparentan. Na njemu možete puštati snimke pevača, ili akvarijuma, ili drugih stvari sličnih nekada popularnim „skrin-sejverima“ (screen saver) koje deluju kao dekorativni komad u vašem domu.

Ali ispostavlja se da transparentnost nije baš sjajna za gledanje televizije, pa se ovaj televizor isporučuje sa crnom podlogom kako vaš transparentni televizor više ne bi bio transparentan.

Portal Engadget ističe da je takav televizor skroz prihvatljiv kao reklamni ekran ili instalacija u muzeju ili nekoj korporaciji. Međutim, pitanje koje je ključno kod ovog proizvoda je: zašto bi iko potrošio mnogo novca na televizor gde je njegova ključna osobina – transparentnost – u stvari prepreka za njegov rad?

Broj dva: Kohler PureWash E930 bide-sedište

Važno je da uređaji budu dizajnirani sa pristupačnošću kao primarnom brigom, umesto da se ona dodaje na kraju. Niko ne bi mrzeo toalet koji se aktivira glasom i koji bi mogao da pomogne ljudima sa posebnim potrebama da prežive svoj dan. Ali Kohler bide-sedište je duboko integrisano sa Alexa pomoćnikom kompanije Amazon ili Google Home mogućnostima. Zašto biste potrošili više od dve hiljade dolara da biste omogućili kompaniji Amazon ili Google detaljni uvid u sopstvene navike u toaletu?

Trieće mesto: Lockly Visage pametna brava sa tehnologijom prepoznavanja lica

Lockly pametna brava Visage koristi prepoznavanje lica kako bi omogućila pristup vašem domu, otvarajući vrata automatski ukoliko vas primeti da im prilazite. Ako po strani ostavimo strašne implikacije na privatnost i sigurnost pametnih brava, stvari koju nikada ne bi trebalo da povežete  sa internetom, ovo je potpuno suluda ideja. Zašto biste ostavili nešto tako važno kao što je pristup vašem domu na volju senzoru?

Četiri: Urtopia e-bicikl sa ChatGPT podrškom

Urtopia Fusion je e-bicikl opremljen baterijom od 540 Wh koja obećava domet od 75 milja, snažnim motorom. Takođe, iz nekog, ne baš smislenog razloga, ovaj bicikl ima ugrađenog ChatGPT bota koji, kako kompanija kaže, omogućava da „razgovarate“ sa svojim biciklom.

Njegov personalizovani asistent će vam, kada ga pitate, pomoći da „istražite nove rute“, „dobijete informacije u realnom vremenu“, čak i da „vodite zabavne razgovore sa njim“. Zašto biste želeli da razgovarate sa svojim biciklom kada bi trebalo da se fokusirate na bukvalno bilo šta drugo u prilično manuelnoj vožnji bicikla, koliko god on bio električni?

Poslednji od pet proizvoda sa CES 2024 koji se našao na neslavnoj listi je Hyundai S-A2 koncept vazdušnog taksija

Hyundai je predstavio novi VTOL koncept vazdušnog taksija koji se nada da će prevoziti ljude na kratkim letovima do 40 milja (oko 64 kilometra). Može dostići maksimalnu brzinu od 120 milja na sat (oko 193 kilometra na čas), ali je sada upitno da li će on ikada doći u stvarni svet.

Uostalom, zašto biste se mučili sa preuređivanjem celog sveta da biste se prilagodili novotariji koja podrazumeva visinu, a vi je na primer ne podnosite?

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi