Problemi za Qualcomm, Snapdragon 8cx Gen 4 bi mogao da završi kao potpuno razočarenje

Prvi prototip primerci Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 4 procesora pokazuju prethodno uočene probleme sa slabijim performansama, a poslednje informacije kažu da ih Qualcomm ne može tako lako rešiti

Problemi za Qualcomm, Snapdragon 8cx Gen 4 bi mogao da završi kao potpuno razočarenje

Sopstvena verzija Arm jezgara koje Qulacomm razvija pod nazivom Oryon u okviru Snapdragon 8cx Gen 4 čipseta, najavljena su još 2022. godine i pozicionirana su kao prvi i jedini pravi konkurent Apple M-seriji procesora. Nažalost, ispostavilo se da je razvoj procesorskih jezgara daleko teži posao od prvobitnih očekivanja. Lakše je reći nego učiniti i iako ovaj proizvođač dominira tržištem 5G čipsetova, priča se da nailazi na prilično velike probleme u ovoj oblasti, što potencijalno može dovesti do odlaganja lansiranja Snapdragon 8cx Gen 4 čipseta.

Prethodno je Qualcomm najavio da će Snapdragon 8cx Gen 4 SoC biti dostupan za partnere u tri različite konfiguracije, od kojih najjača ima 12-jezgarni CPU sa osam jezgara visokih performansi i četiri energetski štedljiva jezgra. Prema Revegnusu, Qualcomm ne stoji dobro sa onim što bismo opisali kao razvojnu stranu ovog važnog i gromoglasno najavljenog projekta, iako u objavljenoj poruci nisu precizirani detalji. Međutim, ne bi bilo iznenađenje ako bi firma iz San Dijega naišla na ozbiljne probleme prilikom dizajniranja internih procesorskih jezgara.

Inače, Qualcomm nije jedini proizvođač koji je zapeo u razvoju procesora kao centralnog dela platforme i rešenja za personalne računare, sledeći deo tržišta na kome tradicionalni proizvođači rešenja za mobilne telefone žele da se okušaju.

Razvoj Snapdragon 8cx Gen 4 procesora se pokazao kao veliki izazov

Naime, prethodno je  Samsung pokušao da nadmaši svoje rivale pomoću Mongoose procesora, a nakon više pokušaja da se čvrsto drži Arm dizajna tokom razvoja, ovaj pokušaj je u više navrata doživeo potpuni neuspeh. Sa druge strane Google je navodno odložio sopstveno rešenje sličnog procesora za čitavu godinu, dok su drugi proizvođači pametnih telefona kao što su Xiaomi i OPPO potpuno odustali i prekinuli razvoj ovog tipa procesora. Činjenica je da u ovom trenutku samo Apple ostvaruje generacijski napredak sa svojim prilagođenim SoC rešenjima.

https://twitter.com/Tech_Reve/status/1694132281781420237?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1694132281781420237%7Ctwgr%5Ebcc2b78566dd817ee6effdbc9af417ba295364bd%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwccftech.com%2Fqualcomm-oryon-problems-potential-snapdragon-8cx-gen-4-delay%2F

Prvi inženjerski prototip uzorak Snapdragon 8cx Gen 4 čipseta sa 12-jezgara patio je od problema sa performansama jednog i više jezgara u Geekbench 5 testu. Bilo je to prilično neprijatno iznenađenje i bolno otrežnjenje za ovu kompaniju, a na osnovu najnovijih glasina, čini se da Qualcomm nije mnogo napredovao na tom frontu.

Ranije je bilo pretpostavki da bi lansiranje Snapdragon 8cx Gen 4 moglo biti ubrzano nakon što Apple predstavi M3 SoC. Ukoliko pretpostavimo da će se Qualcomm držati planiranog vremenskog okvira lansiranja novog procesora, završiće ozbiljno iza performansi Apple M1 i M2 SoC rešenja.

Umesto da se nametne kao jednako moćan procesor, Qualcomm će morati da igra na strategiju sustizanja performansi glavnog konkurenta, dok će istovremeno biti inferioran od još bržeg i energetski efikasnijeg Apple silicijuma u ​​obliku novog M3 procesora. Nadajmo se da će Qualcomm u pogledu rešenja procesorske platforme koja će pokretati novu generaciju prenosnih računara na bazi ARM arhitekture, moći da reši nagomilane probleme pre nego što Snapdragon 8cx Gen 4 završi kao potpuno razočarenje, prenosi wccftech.

Ispostavilo se na kraju, a što je potvrdilo iskustvo mnogih velikih imena na polju tehnologije mobilnih telefona, da je tržište prenosnih računara mnogo tvrđi orah i veći zalogaj od prvobitno očekivanog. Iako deluje kao slatki zalogaj i neodoljivi mamac situacija u kojoj će svojim Arm procesorima odgristi lavovski deo onoga što već decenijama drže i razvijaju Intel i AMD se ispostavilo kao neuporedivo teži izazov na kome su mnogi „slomili“ zube. Šta vi mislite o tome hoće li Qualcomm na kraju uspeti i pridružiti se kompaniji Apple u trci za dominaciju na tržištu prenosnih PC računara?

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Aleksandar_038

    I opet će da ostanu Intel i AMD kao nedodirljivi, arhitekturu ne možeš zajebat'... Mislim, može Apple, njima nije problem da im procesor ima par mm2, ali oni su samo izuzetak koji potvrđuje pravilo...

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi