Produžite vek svog pametnog telefona uz nekoliko „podrazumevanih“ saveta

Iako su možda neki od saveta podrazumevani, u nastavku pročitajte nekoliko takvih koji mogu da vam pomognu da produžite vek svog pametnog telefona

Produžite vek svog pametnog telefona uz nekoliko „podrazumevanih“ saveta

Milijarde telefona svake godine završe na deponiji između ostalog i zato što je njihova zamena postala sve češća i korisnici ih uglavnom menjaju na svake dve godine. Period od 24 meseca se posebno ističe jer mobilni operateri koji prodaju telefone uglavnom daju vremenski okvir za ugovorne obaveze u tom periodu. Međutim, sa dužim softverskim obavezama koje daju veći proizvođači telefona, zajedno sa sve aktuelnijim zakonima o pravu na popravku, ubuduće biste mogli da produžite vek svog pametnog telefona na više od dve godine.

Ono što skoro većina nas podrazumeva, ali neki baš i ne primenjuju je način brige o telefonu, praktični saveti koji bi trebalo da vam pomognu u tome su: korišćenje maske, obraćanje pažnje na bateriju i redovno čišćenje skladišnog prostora.

Produžite vek telefona uz korišćenje futrole

Iako mnoge maske za telefone mogu da potpuno promene dizajn uređaja i često ga poružne, ukoliko vam je bitnije da telefon duže traje, futrola će vam u tome definitivno pomoći.

Nakon što vam telefon ispade bez maske, drastično povećavate šansu da ga slomite ili pokvarite na način koji će zahtevati popravku koja je često skuplja nego sasvim novi telefon.

Pravilna pažnja o bateriji telefona

Važno je pravilno brinuti o bateriji svog telefona kako bi se produžio njen vek trajanja. Stručnjaci preporučuju da izbegavate da punite telefone na visokim temperaturama, posebno ukoliko baterija telefona prelazi 95 stepeni. To može brzo da smanji životni vek baterije, a samim tim i telefona.

Način na koji još možete da produžite vek svog pametnog telefona putem brige o bateriji je njena konstanta na otprilike 50 posto napunjenosti kada telefon nije u upotrebi. Dakle, telefon ne treba da bude potpuno pun ili prazan, piše Engadget. Upravo zbog toga neke funkcije optimizacije iPhone ili Pixel telefona odlažu punjenje preko noći do 100 procenata do otprilike sat vremena pre nego što ćete telefon upotrebiti.

Takođe, iako smo sve više naviknuti na brzo punjenje, sporiji način punjenja kada brzina nije neophodna stavlja manji stres na jonske komponente i pomaže da se produži njen životni vek. Tu u igru ulaze različite eksterne baterije, koje sporije mogu puniti telefone, posebno ukoliko ste van kuće. Ipak, to nije moguće uvek učiniti, i tokom vremena, svaka baterija će se na kraju potpuno istrošiti.

Ukoliko primetite da se njene performanse smanjuju tokom vremena, umesto zamene čitavog telefona, danas postaje sve lakše i dostupnije zameniti interne baterije u pametnim telefonima. Iako nekad to može biti skuplje, često sprečava potrebu za kupovinom potpuno novog telefona i produžava vek trajanja vašeg uređaja.

Čišćenje prostora za skladištenje podataka

Većina saveta kako da sredite telefon od raznih bagova usredsređena je često na jednu stvar: oslobađanje njegovog prostora. Operativni sistem vašeg telefona verovatno će imati predloge za oslobađanje skladišta, kao što je automatsko brisanje aplikacija koje ne korisitte često ili poruka koje su stare više od godinu dana.

Zatim, velika stvar su naravno fotografije i video snimci koji većini ljudi zauzimaju puno memorijskog prostora, posebno ukoliko npr. imate osnovnu verziju sa 128 GB na iPhone uređaju, za koji nas Apple uverava da je to mnogo prostora, iako mnogima u današnje vreme nije.

Umesto da taložite sve te datoteke na telefonu razmislite o plaćanju pretplate za skladištenje medija u oblaku ili na redovnom prebacivanju slika i video snimaka na eksterne memorije ili računar. Nakon čišćenja restartujte telefon da biste mu dali priliku da očisti svoju privremenu memoriju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi