Proizvođači OLED panela za iPhone 16 u problemima zbog tankih ivica ekrana

Apple zadaje glavobolju proizvođačima angažovanim za izradu ekrana na sledećem iPhone 16 telefonu. Ispostavilo se da tanka donja ivica predstavlja veliki izazov za trenutnu tehnologiju proizvodnje TFT panela

Proizvođači OLED panela za iPhone 16 u problemima zbog tankih ivica ekrana

Ranije najave su otkrile da će nova iPhone 16 serija telefona imati tanje okvire oko vidljive površine ekrana. Ista tehnologija BRS (Border Reduction Structure), koju Apple planira da koristi na telefonima, biće upotrebljena na budućim iPad Pro tablet modelima sa ekranima dijagonale 11 i 12,9 inča za 2024. godinu. Potonji ne samo da će biti prvi iPad opremljen OLED panelom, već će nam dati i konkretan uvid u to kako BRS ekran izgleda kada je u pitanju smanjenje debljine okvira.

Prema informacijama web stranice The Elec, Apple traži od svojih dobavljača panela za iPhone 16 da naprave donji okvir koristeći BRS tehnologiju. Međutim, ovaj zahtev zadaje glavobolju proizvođačima ekrana za novi iPhone telefon.

Ako donji okvir bude tanji, biće potrebno više rada na razvoju takvog rešenja i vremena da se sakriju elektronska kola ispod samog okvira. U isto vreme gornji i bočni okvir mogu bez problema biti tanji, ali smanjenje okvira maske na dnu je teško zbog problema sa emitovanjem toplote.

Apple ima posebne zahteve u pogledu ekrana za iPhone 16 telefon

Usled stvaranja toplote, ožičenje na donjem delu panela će morati da se savije nadole, a što zahteva da se izvrše i druge promene. Međutim, nijedan od proizvođača panela nije uspeo da proizvede ovakve ekrane sa stopom ispravnih jedinica koji je prihvatljiv za Apple.

U izveštaju se dodaje da zbog prethodnih problema, LG Display koristi samo dva izvora za čipove koji upravljaju radom TFT ekrana (DDI), a koji koji su neophodni da bi ispuno zahteve kompanije Apple. U prošlosti, LG Display je računao na LX Semicon za čipove koji su mu bili potrebni, ali će se navodno obratiti kompaniji Novatech kako bi dobio potrebne komponente tokom ove godine.

Potez kompanije LG Display je sračunat na smanjenje troškova jer stvara konkurenciju između dva dobavljača sa ciljem da smanji cene potrebnih komponenti u svetlu dodatnih troškova zbog zahtevnosti rešenja koje je pred njih postavio Apple.

LG Display dobija sve više posla od kompanije Apple i očekuje se da će ostvariti 20% više prihoda od angažovanja u proizvodnji delova za iPhone telefone u odnosu na prethodnu godinu. Prošle godine LG Display je isporučio čak 52,5 miliona OLED ekrana za Apple iPhone.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi