Samsung Galaxy A55 i A35 telefoni su tu i stavljaju naglasak na bezbednost

Baš prema rasporedu, zvanično je stigao popularni duo telefona srednje klase – Samsung Galaxy A55 i A35 modeli koji donose naglasak na bezbednost podataka

Samsung Galaxy A55 i A35 telefoni su tu i stavljaju naglasak na bezbednost

Naslednici možda i najpopularnijeg dua telefona srednje klase iz 2023. godine – Samsung Galaxy A55 i A35 su zvanično predstavljeni prema najavljenom rasporedu i imaju mnogo toga zajedničkog. Uz to, stavljaju akcenat na bezbednost podataka kroz hardverski sigurno okruženje pod nazivom Samsung Knox Vault koje je fizički izolovano od procesora i memorije. Već od 29. marta, telefoni će biti dostupni i na tržištu Srbije.

Ovako uređen hardver štiti najkritičnije podatke na uređaju, kao što su akreditivi za zaključavanje ekrana – PIN kodovi, lozinke, obrasci i pristupni ključevi za enkripciju uređaja. Osim toga, oba modela temelje se na istom „Super AMOLED“ ekranu dužine dijagonale 6,6 inča, sa rezolucijom 1080x2340px i brzinom osvežavanja od 120 Hz.

Samsung Galaxy A55 i A35 dele i isti kapacitet baterije od 5.000 mAh sa podrškom za punjenje od 25 W kao i novi Samsung dizajn pod nazivom Key Island. Ipak, okvir ova dva modela je malo drugačiji, s obzirom na to da Galaxy A55 koristi metal, a Galaxy A35 plastiku.

U odnosu na svoje prethodnike, oba telefona su dobila veliku nadogradnju koja se ogleda u staklu kako na prednjoj, tako i na zadnjoj strani uređaja. Samsung Galaxy A55 koristi Gorilla Glass Victus+ na obe, dok A35 to ima samo na prednjoj strani, dok o materijalu stakla na poleđini za sada nema zvaničnih informacija.

Gorilla Glass Victus+ staklo je navodno dvostruko otpornije na ogrebotine nego Gorilla Glass 5 koje imaju prošlogodišnji modeli Galaxy A54 i A34.

Kada su u pitanju procesori, Galaxy A55 model pokreće Exynos 1480 SoC sa Xclipse 530 GPU delom zasnovanim na AMD RDNA2 arhitekturi. Ovaj model ima opcije konfiguracije sa 8/12 GB RAM-a i 128/256 GB memorije za skladištenje podataka.

Nasuprot tome, Samsung Galaxy A35 pokreće stariji Exynos 1380 čip koji je koristio Galaxy A54 telefon. Iako stariji, to je i dalje čipset zasnovan na naprednom 5 nm proizvodnom procesu, što sugeruše na dobru efikasnost. Konfiguracija ovog telefona ima RAM u opcijama 6/8 GB i memoriju za skladištenje od 128 ili 256 GB.

Mnogima jedna od najbitnijih stavki – sistem kamera, kod Galaxy A55 modela ima selfi kameru sa 32 MP i otvorom blende f/2,2, dok se na poleđini nalaze glavna 50 MP kamera sa otvorom blende f/1,8 i optičkom stabilizacijom slike, 12 MP ultraširoka kamera sa f/2,2 otvorom blende, koje podržava i 5 MP makro kamera sa f/2,4 otvorom blende.

Galaxy A35 model ima prednju kameru sa 13 MP i f/2,2 otvorom blende, a na zadnjoj strani se nalaze glavna kamera sa 50 MP i f/1,8, ultraširoka sa 8 MP i f/2,2, kao i makro jedinica sa 5 MP i istim f/2,4 otvorom blende.

Osim Samsung Knox, telefoni donose i opcioni Auto Blocker, koji može da zaustavi sumnjive instalacije aplikacija, da skenira malvere i blokira zlonamerne komande, saoštio je Samsung. Kompanija obećava četiri godine glavnis OS nadogradnji, kao i još pet godina sigurnosnih zakrpa za oba nova telefona Galaxy A serije. To je samo dve godine manje od onoga što je dobila premijum Galaxy S serija, i dosta je impresivno za telefone srednje klase.

Oba telefona dostupna su u bojama: crnoj, jako svetplovoj koja više liči na belu, lila i žutoj i stižu sa Android 14 operativnim sistemom.

Cene Galaxy A55 telefona počinju od 54.999 dinara, dok će Samsung Galaxy A35 koštati od 44.999 dinara u Srbiji, a cena će rasti u zavisnosti od konfiguracije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi