Skupocena Canon SPAD bezbednosna kamera u mraku snima video u boji

Nova skupocena Canon SPAD bezbednosna kamera u jako velikom mraku može da snima video u boji zahvaljujući izmenjivom nosaču sočiva, ali košta 25.000 dolara

Skupocena Canon SPAD bezbednosna kamera u mraku snima video u boji

Model MS-500 ili Canon SPAD bezbednosna kamera koju je predstavila japanska kompanija je jedna od najosetljivijih kamera na svetu koje nisu zasnovane na infracrvenom zračenju, piše Engadget.

Ona koristi jednoinčni SPAD (single-photon avalanche diode) senzor najveće rezolucije, sa 3,2 megapiksela i izmenljivi nosač sočiva koji omogućava snimanje jasnih boja pri svetlu od samo 0,001 luksa, što je, kako tvrdi Canon, manje od vedrog neba bez mesečeve svetlosti.

To praktično znači da može snimati skoro u potpunom mraku, ali to zadovoljstvo u maloprodaji košta oko 25.000 dolara.

Model MS-500 koristi Canon B4 nosač koji podržava njegove objektive sa zumom za emitovanje slike. Dizajniran je da radi u „područjima sa izuzetno visokim nivoom bezbednosti, kao što su morske luke, javne infrastrukture i državne granice“, tvrde iz kompanije, što u neku ruku može opravdati jako visoku cenu ovog uređaja.

Kada se ukombinuje sa Canon „ultra“ telefoto sočivima, navodno može da snima video u jasnim bojama subjekata na udaljenosti od nekoliko kilometara, čak i noću, tvrdi proizvođač. Uz to, ovaj uređaj koristi posebne profile slike kako bi smanjio smetnje izazvane atmosferskim poremećajima na velikim udaljenostima.

SPAD senzor koji ova kamera sadrži koristi tehnologiju „brojanja fotografija“, koja prati svetlosne čestice koje ulaze u piksel, zatim ih uvećava milion puta i pretvara ih u digitalni signal. Svaki pojedinačni foton se broji, što dalje eliminiše uvođenje bilo kakvog šuma, što je jedna od ključnih prednosti ovog uređaja.

Međutim, ukoliko nemate većih bezbednosnih rizika, niti previše novca za „bacanje“ sa tim u skladu, možda ipak možete proći i bez ovakve kamere.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi