Sledeća generacija AMD procesora za AI laptop računare takođe ima nove oznake

AMD Ryzen, sledeća generacija APU čipova za AI laptop računare startuje sa Ryzen AI 9 HX 370 i Ryzen AI 9 365 modelima

Sledeća generacija AMD procesora za AI laptop računare takođe ima nove oznake

AMD je za Computex 2024 pripremio novu generaciju Ryzen procesora za laptop računare, namenjene generativnim AI funkcijama koje će se lokalno izvršavati – Ryzen AI 300 seriju. Ova serija je zapravo rebrendirana verzija najbržih Ryzen 9 APU čipova.

Nova metodologija imenovanja i dalje uključuje HX sufiks koji je AMD uveo 2022. godine, ali ovaj sufiks više ne ukazuje na potrošnju procesora. Umesto toga, HX će jednostavno označavati „vrh ponude” ili najbolji i najbrži Ryzen AI 300 čip.

Novi Ryzen AI čipovi su izgrađeni na najnovijoj AMD arhitekturi za neuronsku, integrisanu grafiku i opštu obradu: XDNA2 za NPU, RDNA 3.5 za iGPU, koji sada ima do 16 računskih jedinica, i Zen 5 za CPU. Prva dva procesora u ovoj seriji su Ryzen AI 9 HX 370 i Ryzen AI 9 365. Oba imaju 50 TOPS NPU performanse, pri čemu je  HX varijanta brži od ova dva pomenuta modela.

AMD primenjuje novu metodologiju označavanja AI PC procesora

Ryzen AI 9 HX 370 je čip sa 12 jezgara i 24 thread-a, sa maksimalnom frekvencijom od 5.1 GHz, keš memorijom od 36 MB i Radeon 890M grafikom. Ryzen AI 9 365 je čip sa 10 jezgara i 12 thread-a, sa maksimalnom frekvencijom od 5.0 GHz, keš memorijom od 34 MB i Radeon 880M grafikom.

Ryzen AI 9 300 serija takođe izgleda da ima najbolje TOPS performanse u poređenju sa drugim čipovima sa NPU koprocesorima koji su već na tržištu ili će uskoro biti. Qualcomm Snapdragon X serija ima 45 TOPS, Apple M4 ima 38, dok su AMD-ovi prošlogodišnji Ryzen 8040 čipovi imali samo 16. Intel Meteor Lake Ultra 7 165H ima približno 10 TOPS performansi ali nadolazeći Lunar Lake navodno će se izjednačiti sa konkurencijom.

AMD tvrdi da njihov XDNA2 NPU ima pet puta veću računarsku snagu i dvostruko bolju energetsku efikasnost u poređenju sa prošlogodišnjim čipovima, zahvaljujući jedinstvenoj FP16 „blok” arhitekturi NPU koprocesora koja može obrađivati generativne AI radne zadatke sa 8-bitnim performansama (INT8) i 16-bitnom tačnošću (FP16) bez kvantizacije.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Kvantizacija je uobičajen metod za povećanje energetske efikasnosti AI modela (nešto što Qualcomm koristi u svojim čipovima za pametne telefone), ili pretvaranje ulaznih vrednosti iz velikog skupa podataka u izlazne vrednosti u manjem skupu podataka. Nažalost, to takođe može značajno smanjiti tačnost AI modela. Međutim, AMD-ovi novi čipovi mogu navodno pokretati obe vrste matematičkih jednačina bez ikakve konverzije, tako da će AI radna opterećenja biti obrađena brzo i tačno.

Počevši od jula 2024, Ryzen AI 300 dolazi na neke od Copilot Plus laptop računara koji su najavljeni na nedavnom Microsoft Surface događaju: Asus Vivobook S 15 i HP OmniBook. Ostali AI laptopovi uključuju MSI Stealth A16, Summit A16, Prestige A16 i Creator A16; Asus Zenbook S 16, Vivobook S 14 i 16, i ProArt P16/X13, zajedno sa Rog Zephyrus G16 i Tuf A14/A16 gejming laptopovima; i u više modela ThinkBook serije, ThinkPad i Yoga računara iz kompanije Lenovo, piše TheVerge.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi