Sony Xperia pametni telefoni bi posle dugih 15 godina mogli da odu u istoriju

Nakon 15 godina, Sony Xperia pametni telefoni možda odu u istoriju jer izgleda da se kompanija sprema da ih zameni linijom uređaja sa potpuno novom tehnologijom

Sony Xperia pametni telefoni bi posle dugih 15 godina mogli da odu u istoriju

Prošlo je 15 godina od kako je Sony prvi put predstavio legendarnu Xperia liniju telefona, a sada bi kompanija mogla da se oprosti od nje. Naime, Xperia pametni telefoni će izgleda biti zamenjeni novim telefonima sa kamerama i drugačijom tehnologijom, ako je sudeći po glasinama koje kruže.

Iako je teško zamisliti trenutni svet bez iPhone ili Galaxy telefona koje plasiraju tehnološki giganti Apple i Samsung, u pogledu Xperia uređaja deluje da je sasvim razumno da Sony predstavi nešto novo. Iako Xperia pametni telefoni nikada nisu imali istu atrakciju ili korisničku bazu kao pomenuti uređaji drugih kompanija, to ipak ne znači da oni nisu bili dobri telefoni. Ipak, bili su skupi, i ne preterano elegantni.

Xperia linija nije uvek ni bila flegšip serija za Sony telefone i tablete. U prilog tome govori i faza Sony Ericcson uređaja koji su svojevremeno predstavljali važili za jedne od najboljih mobilnih telefona na tržištu poput modela: K800i, W580i i C905. Sam Xperia brend počeo je da živi 2008, izlaskom prvog Xperia telefona, što je potom navelo da kompanija uspostavi čitav novi brend kao način za konsolidovanje asortimana mobilnih uređaja. Najnovija ponuda ovog brenda je Xperia 1 V telefon sa glavnom kamerom od 52 MP, telefoto od 12 MP sa isto toliko megapiskela na širokougaonoj i prednjoj.

Poznati insajder sa društvene mreže Weibo Zackbuks, koji često objavljuje informacije o Sony Xperia brendu, napisao je misterioznu objavu koja glasi „2008-2023 Xperia najbolja“. Ova zagonetna poruka navela je neke da protumače to kao potencijalni oproštaj od nasleđa Xperia telefona nakon 15 godina.

Ukoliko Sony zaista odluči da ove telefone pošalje u istoriju, to definitivno ne bi bila jedina značajna promena koja se nazire na horizontu. Drugi insajderski izveštaji, međutim, sugerišu da bi Sony pametni telefon Xperia 1 VII mogao da dobije revolucionarnu tehnologiju kamere ispod ekrana (UDC) u 2025. godini, što se ne uklapa u potencijalni oproštaj od ovog brenda.

Ova inovacija ima za cilj rešavanje uvek prisutnog problema prednje, „selfi“ kamere, omogućavajući joj besprekoran ekran bez okvira. Sony je dugo održavao praksu postavljanja prednje kamere unutar gornjeg dela svojih Xperia telefona, a prelazak na UDC čini veliku promenu.

Dok druge glasine tvrde da bi Apple mogao da usvoji UDC tehnologiju di 2027. godine kroz partnerstvo sa LG kompanijom, neki ipak tvrde da će Sony biti pionir u tome i to već 2025, prenosi DigitalCameraWorld. Sve ove nezvanične informacije ukazuju na jednu sigurnu: da će naredne godine biti veoma interesantne, čak i ukoliko Xperia pametni telefoni odu u istoriju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. euanknik

    Sto se vecine tice otisli su u istoriju jos negde oko Z5 i XZ serije

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi