Stiže AMD Ryzen 9000, Zen 5 podrška uveliko spremna

Matične ploče sa AMD X670 serijom čipsetova uveliko dobijaju nove verzije BIOS-a sa novim verzijama AGESA koda sa podrškom za predstojeću seriju Ryzen 9000 centralnih procesora na bazi Zen 5 arhitekture

Stiže AMD Ryzen 9000, Zen 5 podrška uveliko spremna

AMD će kasnije ove godine zvanično predstaviti najnoviju i najnapredniju seriju centralnih procesora za desktop PC platformu pod oznakom Ryzen 9000 zasnovane na Zen 5 arhitekturi jezgara. Mobilna verzija će sa druge strane imati tri verzije: Strix Point, Stirx Halo i Fire Range.

Verzija za desktop će poneti kodno ime Granite Ridge. Matične ploče postojeće generacije podržavaju rad sa budućim procesorima i to samo uz ažuriranje na noviju verziju upravljačkog softvera, a proces „apgrejda“ novim verzijama BIOS-a je već uveliko počeo, praktično unapred.

AMD Ryzen 9000 Sa Zen 5 jezgrima donosi značajnije unapređenje performansi

ASUS je nedavno objavio novu verziju firmvera za ROG Crosshair, ROG STRIX X670E i druge matične ploče. Bios je zasnovan na novom AGESA 1.1.7.0 mikro-kodu i pored podrške za adresiranje većeg kapaciteta sistemske memorije od maksimalnih 256 GB DDR5 modula, svakako je interesantnije to što otključava preliminarnu podršku za rad sa Zen 5 procesorima.

Pretpostavka je da je ASUS pogrešio, svesno ili nenamerno, kodno ime i direktno uneo podršku za  mobilnu verziju procesora FireRangePi. U stvari, to bi trebalo da bude Granite Ridge, što odgovara CPUID 00B40Fkk identifikacionom kodu desktop CPU verzije.

Ovo je uobičajena praksa u industriji matičnih ploča. Na primer, pet meseci pre objavljivanja Ryzen 8000G APU-a, prvi talas podrške u vidu novih verzija BIOS-a za matične ploče je već bila spremna za nove procesore.

Na osnovu ovog proračuna, Granite Ridge serija bi trebalo da bude objavljena u trećem tromesečju ili početkom četvrtog kvartala, a prema AMD-ovom sistemu imenovanja, trebalo bi da ponese oznaku Ryzen 9000.

Zen 5 arhitektura je biti potpuno novi dizajn, sa velikim poboljšanjima, koja daleko prevazilaze Zen 3/4 prethodnike, a poboljšanje performansi na nivou je koji se ne može olako potceniti.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Prema najnovijoj izjavi „Kepler_L2“ insajdera, u SPEC benchmark testu, performanse pojedinačnog Zen 5 jezgra su 40% bolje u poređenju sa Zen 4 prethodnikom, prenosi wccftech.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi