Još detalja o AMD Zen 5 i Zen 6 arhitekturi, 32 jezgra i direktan prelazak na 2 nm tehnologiju

AMD sledeće godine lansira Ryzen 8000 i EPYC 9005/8005 serije procesora zasnovane na Zen 5 arhitekturi. U međuvremenu su se pojavile informacije i o Zen 6 arhitekturi koja će podržavati 16 kanalnu komunikaciju sa memorijom.

Još detalja o AMD Zen 5 i Zen 6 arhitekturi, 32 jezgra i direktan prelazak na 2 nm tehnologiju

AMD sa svojim Ryzen procesorima na bazi Zen arhitekture praktikuje tzv periodičnu praksu nadogradnje, naizmenično praktikujući veće i manje promene. Predstojeća Zen 5 jezgra bi trebalo da donesu značajnije promene.

Očekuje se da će Zen 5 arhitektura sa kodnim imenom Nirvana, doneti povećanje broja izvršenih instrukcija po ciklusu (IPC) za 10-15%. U poređenju sa prethodnim generacijama koje su donele ubrzanje od 19 % u slučaju Zen 3 i 14% kod Zen 4 generacije, ne izgleda nešto preterano bolje. Međutim, ovo su tek rane pretpostavke i dodatna poboljšanja u budućem periodu svakako nisu isključena. Drugo, imajte na umu i efekat povećanja performansi koji će doneti povećanje radne frekvencije, koji nikako nije zanemarljiv.

Još jedna bitna promena desiće se kod Zen 5 arhitekture, a to je primena hibridne arhitekture. Prvi put kada su u pitanju AMD procesori, dobiće velika i mala jezgra koja će biti uparena na Zen 5c generaciji procesora. Oni bi uglavnom trebali da budu primenjeni na modelima procesora za prenosne računare.

AMD Zen 5 procesori će imati 32 fizička jezgra

Što se tiče tehnologije izrade i proizvodnje, on će takođe biti unapređen. Tako će CCD moduli koji sadrže izvršna procesorska jezgra u svom fizičkom obliku, sliaziti sa 3 nm proizvodnih traka, dok će IoD sistemski kontroler biti unapređen primenom 4 nm tehnologije izrade.

Ono što je od izuzetnog značaja je činjenica da će prelazak na napredniji proizvodni postupak po prvi put omogućiti AMD procesorima sa Zen 5 arhitekturom CCD konfiguraciju sa 16 fizičkih jezgara što je duplo više od svih dosadašnjih Ryzen procesora koji su i u najjačim konfiguracijama imali 8 fizičkih jezgara po jednom CCD silicijumu. To konkretno znači da ćemo u bliskoj budućnosti koristiti PC računare sa 32 fizička jezgra  kao mejnstrim.

Shodno većem broju fizički prisutnih jezgara, novi Ryzen procesori će dobiti izmene u količini prisutne keš memorije. I dok se prvostepena memorija za keširanje instrukcija neće menjati, dotle će L1 za podatke biti povećan sa 32 KB na 48 KB. Zen 5 jezgra će i dalje imati na raspolaganju 1 MB L2 keš memorije po pojedinačnom jezgru.

Istovremeno su se pojavile informacije i o Zen 6 arhitekturi pod kodnim nazivom Morpheus. CCD silicijum će biti unapređen izradom u 2 nm tehnologiji, dok će IoD koristiti 3 nm silcijum. Pojedinačni CCD modul će sadržati čak 32 fizička procesorska jezgra klase Zen 6. Očekuje se da IPC performanse dodatno porastu u odnosu na Zen 5 modele za 10% uz dodatak specijalizovanog hardvera za izvršenje FP16 operacija sa pokretnim zarezom u cilju akceleracije veštačke inteligencije i mašinskog učenja. Zanimljiva je i činjenica da će AMD Zen 5, ali i noviji Zen 6 skoro izvesno podržavati AM5 procesorsko podnožje, prenosi mydrivers.com.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi