Stižu novi Samsung Odyssey QD-OLED gejming monitori sa inovativnim funkcijama

Samsung predstavio dva nova Odyssey gejming monitora, S32G80SD i 27G60SD, sa naprednim funkcijama kao što su AI Rich NQ8 AI Gen 3 procesor, pulsirajuća toplotna cev i anti-refleksioni filter

Stižu novi Samsung Odyssey QD-OLED gejming monitori sa inovativnim funkcijama

Samsung je predstavio dva nova vrhunska modela u svojoj Odyssey liniji gejming monitora, oba opremljena naprednim funkcijama kakve do sada nismo videli u svetu monitora.

Najskuplji model, S32G80SD, košta $1,299.99/£1,099.99 i ima 32-inčni ravni ekran sa 4K Quantum Dot OLED panelom.  S32G80SD koristi optimizovanu verziju NQ8 AI Gen 3 procesora slike koji se nalazi na Samsungovim vodećim 8K televizorima, a koji koristi kolektivno učenje čak 512 neuronskih mreža za bolje rezultate u realnom vremenu, što je posebno važno u svetu gejminga.

Procesor poboljšava sve, od mapiranja boja do kontrole OLED piksela i reprodukcije pokreta, kao i skaliranja sub-4K konzola i strimovanog sadržaja na 4K rezoluciju monitora.

Odyssey S32G80SD – Premium Model

Druga zanimljivost je Pulsating Heat Pipe tehnologija koja rešava problem OLED ekrana gde toplota generisana svetlim statičkim slikama može dovesti do trajnog zadržavanja slike. Sistem koristi isparavanje i kondenzaciju rashladnog sredstva kroz finu cevnu mrežu iza ekrana za kontrolu temperature, poput tehnologije koju viđamo na rashladnim sistemima za PC procesore i grafičke karte. Ovaj pristup omogućava ultra-tanak dizajn ekrana i deluje lokalno, efikasno utičući samo na delove ekrana koje procesor identifikuje kao potencijalne “vruće tačke”.

Monitor koristi i specijalizovani anti-refleksioni filter sa tvrdim premazom i dizajnom površinskog premaza, poput onog koji smo videli na nedavno testiranom Samsung S95D OLED televizoru. Filter odbija ambijentalne i direktne izvore svetlost vrlo efikasno, pomažući boljem prikazu OLED kontrasta i jasnijoj vidljivosti kada ne igrate u totalnom mraku.

S32G80SD ima Tizen pametni sistem koji dolazi sa širokim izborom video striming aplikacija, uključujući sve glavne globalne striming servise. NQ8 AI Gen 3 procesor takođe radi i obradu videa, uključujući sistem kompenzacije pokreta koji može predvideti kretanje malih objekata kao što su teniske ili fudbalske lopte.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Za gejmere, Tizen interfejs donosi Samsungov Game Hub koji okuplja sve izvore igara, uključujući različite striming servise (NVidia GeForce Now, Xbox, Utomik) i bilo koje konzole ili PC računare koji su povezani na monitor. Monitor ima dva HDMI 2.1 porta i DisplayPort, podržavajući frejmrejt do 240Hz. Odziv je uobičejno impresivan za OLED, deklarisan na 0.03ms gray-to-gray.

27G60SD – Pristupačniji Model

Drugi model, 27G60SD, košta $899.99/£799.99 i takođe koristi 16:9 ravni OLED ekran sa izuzetno efikasnim anti-refleksionim filterom. Podržava HDR sa tipičnim osvetljenjem od 250 nita i zadržava Pulsating Heat Pipe tehnologiju.

Glavne razlike su smanjenje ekrana na 27 inča i smanjenje rezolucije na QHD (2560×1440). Takođe, ovaj model nema Tizen pametni sistem niti stereo zvučni sistem kao G8 model. Međutim, podržava osvežavanje do 360Hz, što je bolje od G8 modela, pa će ukupno verovatno biti i zanimljiviji većini korisnika.

Oba modela su već dostupna u SAD, dok će u UK modeli Odyssey G8 i G6 biti dostupni od ranog jula i 18. juna respektivno, kada se verovatno mogu očekivati i u ostatku Evrope, prenosi Forbes.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi