Tanki telefoni su lošiji telefoni, što bi iPhone 17 Slim i Z Fold 6 Ultra mogli da potvrde

Tanki telefoni su izuzetno lepi, ali žrtvuju performanse i izdržljivost, što bi iPhone 17 Slim i Galaxy Z Fold 6 Ultra mogli pokazati na svom primeru

Tanki telefoni su lošiji telefoni, što bi iPhone 17 Slim i Z Fold 6 Ultra mogli da potvrde

Apple i Samsung se spremaju da lansiraju ono što niko nije tražio, a to su tanki telefoni. iPhone 17 Slim će, kako se piše ovih dana, stići sledeće godine kao zamena za Plus model, dok bi Galaxy Z Fold 6 Ultra (sa kodnim imenom Slim) mogao da se pojavi već u oktobru.

Tipično, gde ove dve kompanije krenu, pstali ubrzo slede, pa bismo sledeće godine mogli videti ponavljanje velikog rata za stanjivanje telefona iz 2015. godine, kada su se mnogi telefoni tanji od 8 mm, pa čak i tanji od 7 mm, borili za titulu najtanjeg telefona.

Od tada su proizvođači telefona prešli na staklene poleđine, ogromne baterije i gigantske kamere, pa je tanko izašlo iz mode. Sada se tanak profil ponovo vraća, ali zbog čega?

Jesu li tanki telefoni dizajnersko čudo ili tehnički inferiorni?

Da bi kreirali iPhone 17 Slim i Galaxy Z Fold 6 Ultra, Apple i Samsung su, morali da naprave mnogo kompromisa. Ne govorimo čak ni o ergonomiji tanjeg telefona i neizbežnom smanjenju udobnosti držanja i upotrebe jednom rukom, već o čistim hardverskim specifikacijama.

Jednostavno nema dovoljno prostora u tankom telu telefona da se uguraju svi vrhunski delovi koji mogu stati u razumno debeo telefon. Naravno, tanji uređaji su prava lepotica, ali uglavnom za posmatrače, dok će vlasnici morati da se zadovolje slabijim specifikacijama, sumnjivom izdržljivošću i lošijim hlađenjem procesora.

iPhone 17 Slim kao spas za iPhone Plus

Ako uzmemo iPhone kao primer, napravili smo rekapitulaciju specifikacija iPhone-a 17 Slim telefona na osnovu svih dostupnih glasina iz pouzdanih izvora i neće biti ništa posebno.

iPhone 17 Slim će nesumnjivo biti privlačan, ali neće koristiti Pro verziju Apple A procesora, stizaće sa minimalnom količinom RAM-a potrebnom za pokretanje Apple Intelligence-a i jednom kamerom na poleđini, ruku na srce sa promenljivim otvorom blende. Ne bismo očekivali ni veliku bateriju, jer će morati da se uklopi u tanje kućište.

S obzirom na to, iPhone 17 Slim je dobar taktički potez za Apple ako zameni Plus liniju iPhone-a za koju niko nije pokazivao interesovanje. Tada će imati makar istaknutu karakteristiku koja se može više reklamirati i tako eventualno oživi posrnulu prodaju Plus modela.

Međutim, iPhone 17 Slim bi mogao biti skuplji od iPhone 17 Pro Max, sa početnom cenom od 1299 dolara, pa ostaje da se vidi kakav će biti konačni odziv tržišta.

Samsung Galaxy Z Fold 6 Slim „na silu“

Prelazimo na Galaxy Z Fold 6 Ultra koji bi mogao dobiti i oznaku Slim, gde nalazimo još više kompromisa koje je Samsung,  morao da napravi u želji za elegancijom. Većina korisnika na sklopivim telefonima ukazuje na veličinu, težinu i cenu kao glavne nedostatke koji sprečavaju njihovu masovniju popularnost.

Naoružani ovim saznanjem, proizvođači sklopivih telefona, kreirali su tanka i laka inženjerska čuda kao što je Honor Magic V3 koji je debeo samo 9,2 mm kada je zatvoren i teži svega 226 grama. Za poređenje, iPhone 15 Pro Max je debeo 8,25 mm bez ispupčenja kamere i jednake mase. Vivo X Fold 3 teži manje od iPhone-a i ima 10,2 mm kada je zatvoren, dok novi Xiaomi Mix Fold 4 ima 9,5 mm i teži 226 grama i tako redom dalje.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Od značajnih modela koji se nisu priklonili novom talasu inženjerskih čudesa je Samsungova Galaxy Fold linija. Najnoviji Z Fold 6, na primer, ima debljinu od 12,1 mm i težak je 239 grsms, što je poboljšanje u odnosu na prethodnika, ali je i dalje daleko od onoga što kineski proizvođači telefona sada mogu napraviti.

Ovo je, kako se izveštava, razbesnelo glavne šefove Samsunga, koji su tražili od inženjerskog tima da u jednom potezu reše sve pritužbe na sklopive telefone. Morao je biti tanji od drugih, lakši i jeftiniji. Ovo objašnjava zašto povremeno čujemo glasine o izlasku Galaxy Z Fold FE, Z Fold Ultra, pa čak i Z Fold Slim linije koja je trebala da se pojavi zajedno sa Z Fold 6 i Z Flip 6 modelima ovog leta.

Galaxy Z Fold 6 morao je da “smrša”

Kada je Samsung odlučio da izdvoji Z Fold 6 FE čineći ga istovremeno tanjim i jeftinijim, ali i dalje čvrstim i izdržljivijim od tankih kineskih sklopivih telefona poput Magic V3, naišao je na zid. Dodavanjem potrebog dizajna za otpornost na vodu i zaštitu od prodiranja prašine i tečnosti, telefon je postao deblji i zapravo samo odgovara onome što kineski telefoni već nude, navodi The Elec u intervjuu sa lokalnim analitičarom.

Istovremeno, Samsung je morao da izostavi mnoge funkcije Z Fold 6 kako bi telefon bio tanji i sa nižim troškovima proizvodnje. Uklanjanje digitalizatora ekrana kako bi telefon bio tanji znači da je bez podrške za S Pen, dok bi korišćenje slabijeg procesora kako bi se učinio jeftinijim, zapravo ga usporilo u radu. Samsung, takođe namerava da Galaxy S25 Ultra učini tanjim,i kao rezultat toga će ga isporučivati sa istim kapacitetom baterije koju koristi od vremena S20 modela.

Ostaje da se vidi koje će biti krajnje specifikacije i cena Samsung Z Fold 6 Ultra ili iPhone 17 Slim modela, ali za sada se čini da potvrđuju mišljenje da su tanji telefoni lošiji telefoni kada je u pitanju hardver, ergonomija ili izdržljivost. Međutim, sa druge strane imaju tu neodoljivo privlačnu pojavu i izgled kao veliki plus na svojoj strani, analizira Phone Arena.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi