Ugradnja OLED ekrana na laptop računare dobija na zamahu sledeće godine

Usvajanje OLED ekrana na prenosivim laptop računarima ubrzaće se između 2025. i 2026. godine tvrde industrijski izvori i tajvanski OLED DDI dizajneri

Ugradnja OLED ekrana na laptop računare dobija na zamahu sledeće godine

Tajvanske kompanije za dizajn integrisanih elektronskih kola sa OLED tehnologijom upravljačkog integrisanog kola (DDI) navodno optimistično gledaju na budućnosti. Industrijski izvori tvrde da će se tako u periodu između 2025. i 2026. godine ugradnja OLED ekrana na prenosivim laptop računarima ubrzati.

Iako bi tajvanski dizajneri mogli da se suoče sa još većom konkurencijom južnokorejskih kolega, generalno govoreći, OLED DDI (OLED Display Driver IC) može da se razvija za širi spektar aplikacija. Osim povećanja izvoza proizvoda, tajvanske kompanije mogu efikasno da uspore koncentrisanu konkurenciju na panelima za mobilne telefone, što bi moglo da ublaži pritisak konkurencije po pitanju cene.

Prema procenama agencije za istraživanje tržišta Omdia, globalna isporuka OLED ekrana za prenosive računare dostići će 5,1 miliona jedinica u 2024. godini, sedam miliona u 2025. i 18,5 miliona u 2026. godini, piše DigiTimesAsia.

Ovo je u skladu sa procenama igrača DDI na polju, koji očekuju da će potražnja za OLED DDI prenosivim računarima porasti nakon 2025. godine. Proizvođači laptopova i lanac snabdevanja panelima su takođe već postavili raspored za uvođenje OLED tehnologije, za koji analitičari očekuju da će industrija ispratiti, osim ukoliko ne dođe do promena na tržištu potrošača.

Tajvanske kompanije su ukazale da, osim postepenog povećanja stope prodiranja OLED tehnologije u mobilnim telefonima, stopa prodiranja u panele srednje i velike veličine takođe napreduje. Rasprostranjenost ovih panela već je značajno porasla u 2024. godini, a tajvanski proizvođači OLED DDI-ja kao što je Himax Technologies i Raydium Semiconductor već su primili narudžbine u skladu sa tim.

Ipak, biće potrebno vreme da se OLED dalje razvije u prenosnim laptop računarima, odnosno „notebook“ uređajima. OLED je dosad bio uveden u gejming proizvodima i još se testira u drugim IT aplikacijama, a gejmeri su naveli da je trošak najveći izazov za usvajanje ekrana sa ovakvom tehnologijom.

Uz to, izvori iz industrije ukazuju da će zahtevi korisnika za ekranima na prenosnim računarima postepeno rasti zajedno uz talas AI PC računara koji kreće ove godine. Oni to pripisuju popularizaciji veštačke inteligencije koja pomera profesionalni rad sa radnih računara i monitora visokih performansi na jednostavnije prenosne računare kao što su „notebook“ laptop uređaji. U takvoj postavci stvari, monitori ovih računara morali bi da prikažu bolji kvalitet slike.

Dodatno, AI PC pokretaće različite aplikacije za generativnu AI tehnologiju, što će povećati potrošnju energije, a uvođenje više energetski efikasnih OLED panela je jedan način da se sačuva i uštedi električna energija.

Proizvođači DDI-ja veruju da je glavno mesto za OLED DDI u poslednjih nekoliko godina bilo tržište telefona i nosivih uređaja, pri čemu je tempo iteracije tehnologije proizvoda i konkurencija cena postala relativno teška. Sada se oni nadaju da će iskoristiti mogućnosti koje im je donela ugradnja OLED panela na telefone, kao uporište na tržištu za ovakve ekrane i na prenosnim računarima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi